Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 13:34 2 425 16

Президентът изрази дълбоко съжаление за нелепия инцидент с мигранта

  • бежанец-
  • вълкан хамбарлиев-
  • президент-
  • дълбоко-
  • съжаление-
  • нелеп-
  • инцидент

Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг, заяви Плевнелиев

Росен Плевнелиев изразява дълбоко съжаление за нелепия инцидент, довел до смъртта на нелегално преминал държавната граница мигрант, съобщиха от прессекретариатът на президента.

Ето и позицията на държавния глава:

„Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант. Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени.

Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите.

Държа да подчертая, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация.

Отново напомням, че България беше една от първите държави в Европа, които станаха обект на засилен миграционен натиск и които предприеха спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на Европейския съюз. Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната.

Използвам този трагичен случай да призова лидерите на държавите членки на Европейския съюз всички да спазваме европейските правила и да се придържаме към регулациите, които ние, убедените европейци, сами сме изработили и сме призвани да спазваме. България ще продължи отговорно да изпълнява задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави.

Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    6 0 Отговор
    Г-н ПРЕЗИДЕНТ ВИЕ служил ли сте в АРМИЯТА.?

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 гост

    6 0 Отговор
    Този тип, избран за президент, за какво точно съжалява и защо да е нелеп. Нелеп е ако е гръмнал някоя майка на улицата, нелепо е малкото бебенце сгазено преди година от граничен полицай, пиян и напушен, нелепо е колегите да му помагат да се прикрие. Това е нелепо.
    Не е нелепо да изпълняваш служебните си задължения, охрана и защита на българската граница, каквото е направил и служителя. Не ги знаеш какви са в тази група от хора, може да са трафиканти на наркотици, да са въоръжени и какво ли още не, като изключим, че пресичат нелегално границата. Той е в пълното си право да стреля по всеки, който извършва това и не се подчини на заповед. Оказали са съпротива, президента иска граничарите да се оставят да ги бият ли?
    Нелеп е президента на България, че описва спазването на закона като нелепо.

    Коментиран от #4

  • 3 Румен Янев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    Да - лепил е тапети
  • 4 стратокастър

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Много си прав .... ако България е башибозушка държава в демократичните държави има други стандарти!
  • 5 бивш служител в гранични войски

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    Нелепо е че полицая е гръмнал мигранта, ако бе обратното то тогава щяхме да получим благодарност от ЕС и САЩ за проявена толерантност и търпимост. Г-н президент защо не влезете нелегално вАвганистан че да видим как ще ви посрещнат?
  • 6 Ярослав Станчев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    Служил е,в ШЗО-то в Плевен и после в ГЩ-писар.
  • 7 Бай хой

    6 0 Отговор
    Извинявам се на целият свят за нелепия ни президент. А също така и за стратокастрираният.
  • 8 Дядо поп

    4 0 Отговор
    Като го видя тоя,в съзнанието ми веднага не се прокрадва
    а нахлува с взлом думата "мърша".
  • 9 любо

    5 0 Отговор
    нали затова са сложени тия хора там да пазат границата а не да пускат да минава кой си иска
  • 10 гецата

    0 2 Отговор
    много червени тролове има в този сайт - заради такива като вас нормалните хора страдат
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 американските тролове бесни

    2 1 Отговор
    радвам се че въведх термина ,,башибусшка ,, за американската армия

    и ,,американоислямски ,, за троловете

    и лафчето ,,американските тролове бесни ,,
  • 13 Juliy

    1 2 Отговор
    Краставите магарета как се намирате.
    Ксенофоби,псевдорусофили,почитатели на БКП,БСП,КПСС,атакисти и всякаква от такова естество сте се събрали на едно място.

    Коментиран от #16

  • 14 Дженев

    2 1 Отговор
    Пичове....спокойно.Плевнелиев не ми е любимец,но трябва да признаем ,че този път изказването е премерено и дипломатично.Долавят се ясни позиции и категоричност.Застава зад служителите,дава ясен сигнал за невмешателство в разследването ,призив към Европа и най важното предупреждение за бъдещите нарушители. Не мога да си кривя душата -звучи професионално.
  • 15 Независим

    1 0 Отговор
    "Президентът изрази дълбоко съжаление за нелепия инцидент с мигранта''

    Не просто не мога да повярвам какви неща се говорят и пишат .
    Президента бил възмутен от инцидента ,то какви неща се случват всеки ден просто не е истина .
    Няма такава Държава с такива Управляващи няма !
  • 16 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Juliy":

    Почитатели на БКП са симпатизантите на герб. Самият боко тиквата е отявлен комунист и мераклия за работа в ДС.

    Буда тиквуна отказва да си върне членската карта като член на БКП и за да остане лоялен на комунистическата партия напуска Симеоново.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове