Отидете към основна версия

3 275 11

Франция планира затваряне на джамии

  • франция-
  • джамии-
  • планира

Счита се, че зад атентатите стои организация от 20 души

Снимка: БТА/Xinhua

Властите във Франция смятат, че зад атаките в Париж вероятно стои организация от поне 20 души, съобщи „Вашингтон Поуст“.

Счита се, че поне осем нападатели в три ескадрона на смъртта са преките извършители на атентатите, отнели живота на 132-ма души до този момент. През вчерашния ден френските власти пуснаха за издирване френският гражданин, роден в Белгия – Салах Абдеслам.

В момента тече паралелно разследване във Франция и Белгия. Френските власти са задържали 7 души за разпит. 7 души са били задържани и от белгийските власти. Вече има информации, че френската полиция е задържала Абдеслам за рутинна проверка малко след атентатите. Той обаче е бил пуснат веднага след проверката. Счита се, че той е наел един от автомобилите, с които терористите извършиха нападенията петък.

Вече е ясно, че поне двама от 8-те известни нападатели са прекарали известно време в Сирия, където вероятно са били обучени за извършването на атентата. Оказва се, че Омар Мостефай, който е един от атентаторите, които се взривиха в музикалната зала „Bataclan“  е френски гражданин, който е имал криминално досие и е бил задържан за 8 леки престъпления между 2004 и 2010 г. През 2010 г, той влиза в полезрението на френското разузнаване заради връзките си с ислямистки представители, които са развивали дейност в джамия в град Шартр. Все пак лидерите на групата обаче веднага отрекоха каквато и да е връзка с атентатите и подчертаха, че Мостефай е напуснал фракцията още през 2013 г.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов вече заяви, че кабинетът ще обсъди ревизирането и затварянето на френските радикални джамии в страната, съобщи „Либерасион“. Той подчерта, че от Франция трябва да бъдат експолсирани всички хора, които проповядват омраза или за които се подозира, че участват в терористични атентати.

Днес следобед е свикана среща на Конгреса във Франция, която ще се състои във Версай. Това ще рече, че ще бъдат събрани представителите на Сената и Националното събрание, което е рядко явление във Франция. Движението около „Bataclan“ вече е пуснато. Загражденията обаче остават.


Вече стана ясно, че един от извършителите на атентатите в Париж е бил на гръцка територия. Ахмад Алмохамад е пристигнал от Турция на остров Лерос на сал, в който са пътували още 198 души. Той е един от атентаторите, които се взривиха пред стадион „Стад дьо Франс“. На него са му били свалени пръстови отпечатъци в полицейския участък на острова. Вчера Франция извърши въздушни удари над столицата на Ислямска държава в Сирия – Рака. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: