Last news in Fakti

16 Ноември, 2015 09:29 3 271 11

Франция планира затваряне на джамии

  • франция-
  • джамии-
  • планира

Счита се, че зад атентатите стои организация от 20 души

Франция планира затваряне на джамии - 1
Снимка: БТА/Xinhua

Властите във Франция смятат, че зад атаките в Париж вероятно стои организация от поне 20 души, съобщи „Вашингтон Поуст“.

Счита се, че поне осем нападатели в три ескадрона на смъртта са преките извършители на атентатите, отнели живота на 132-ма души до този момент. През вчерашния ден френските власти пуснаха за издирване френският гражданин, роден в Белгия – Салах Абдеслам.

В момента тече паралелно разследване във Франция и Белгия. Френските власти са задържали 7 души за разпит. 7 души са били задържани и от белгийските власти. Вече има информации, че френската полиция е задържала Абдеслам за рутинна проверка малко след атентатите. Той обаче е бил пуснат веднага след проверката. Счита се, че той е наел един от автомобилите, с които терористите извършиха нападенията петък.

Вече е ясно, че поне двама от 8-те известни нападатели са прекарали известно време в Сирия, където вероятно са били обучени за извършването на атентата. Оказва се, че Омар Мостефай, който е един от атентаторите, които се взривиха в музикалната зала „Bataclan“  е френски гражданин, който е имал криминално досие и е бил задържан за 8 леки престъпления между 2004 и 2010 г. През 2010 г, той влиза в полезрението на френското разузнаване заради връзките си с ислямистки представители, които са развивали дейност в джамия в град Шартр. Все пак лидерите на групата обаче веднага отрекоха каквато и да е връзка с атентатите и подчертаха, че Мостефай е напуснал фракцията още през 2013 г.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов вече заяви, че кабинетът ще обсъди ревизирането и затварянето на френските радикални джамии в страната, съобщи „Либерасион“. Той подчерта, че от Франция трябва да бъдат експолсирани всички хора, които проповядват омраза или за които се подозира, че участват в терористични атентати.

Днес следобед е свикана среща на Конгреса във Франция, която ще се състои във Версай. Това ще рече, че ще бъдат събрани представителите на Сената и Националното събрание, което е рядко явление във Франция. Движението около „Bataclan“ вече е пуснато. Загражденията обаче остават.


Вече стана ясно, че един от извършителите на атентатите в Париж е бил на гръцка територия. Ахмад Алмохамад е пристигнал от Турция на остров Лерос на сал, в който са пътували още 198 души. Той е един от атентаторите, които се взривиха пред стадион „Стад дьо Франс“. На него са му били свалени пръстови отпечатъци в полицейския участък на острова. Вчера Франция извърши въздушни удари над столицата на Ислямска държава в Сирия – Рака. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    3 0 Отговор
    Не мога да го разбера това което се случва, чета какво пишат журналистчетата и пак не успявам.
    Как може да леля Меркел и сие да внасят колективно тая измет, те да им правят масови убийства и да продължават да ги внасят. Странно е.
  • 2 иииииииии

    4 0 Отговор
    и у нас трябва да се затварят джамиите--ама Роско няма да разреши...Защото около нашите джамии е пълно с брадати чаршафи....
  • 3 Будинов

    2 1 Отговор
    Тая Меркел е за лудницата, ама и всички ,които я слушат и и се подчиняват, те едно време и на Хитлер са се подчинявали така. Да се затворят джамиите в България, Да живее "Тодор живковото време на просперитет и сигурност"!

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    0 1 Отговор
    Ако прибавим към досегашните "секс" и "алкохолен" туризми и "верски туризъм" свързан с посещение на родните ни джамии,ще можем да привлечем всички засегнати от френските затворени храмове.Идеята е да създадем една силна европейска конкуренция на "Божи гроб",което ще се отрази повече от благотворно на икономиката на страната ни!
  • 5 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Будинов":

    По времето на Тодор Живков границата ни беше една от най добре охраняваните в ЦЯЛ СВЯТ - всеки дръзнал да премине ставаше на швейцарско сирене !

    Коментиран от #6, #7

  • 6 стратокастър

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Горе -долу е така но има една "тънка "подробност.Всеки дръзнал да премине от БЪЛГАРСКА към ЧУЖДА територия беше обект на охраната на Д.Г. Който ВЛИЗАШЕ на наша територия беше пропускан БЕЗПРОБЛЕМНО!!! Това бяха указанията към нарядите! И въпреки това Източно Германците успяваха да направят по някой пробив!!!
  • 7 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Все повече хора се замислят за бай Тошовото време. Тогава имаше социалистическа демокрация - почти всички бяха равни. Имаше трудови войски в които циганетата служеха (работеха) 2 гадини. Сега е пълна анархия.

    Коментиран от #10

  • 8 хюманик

    2 0 Отговор
    Франция трябва да затваря джамии за да има малко равновесие в Европа !Все пак да не забравяме че лично другаря Путин откри съвсем скоро най-голямата джамия в за Европа в Москва !!!
  • 9 dhcp

    2 0 Отговор
    Как така бе франсета? Това не е хуманно спрямо вярващите, спрямо бежанците! Нали много ни критикувате Вие и другата зган имаща се за "елит" в Европа? Къде ви отидоха хуманните обноски?

    Границата на България и Турция трябва да се затвори и да се стовари армията там с разрешение за стрелба на дръзналите да припарят границата ни! През това време ДАНС и т.н да тарашат навсякъде за бежанци и да им дават направление я на обратно, я към Германия или Франция, там са по-хуманни, ще се отнасят добре с промитите мозъци!
  • 10 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    В социализма най-добре се живее.Но не точно нашия,който беше. Истинския е в Скандинавия и Франция.Аз съм живял 2 години във Франция. Само някой неща ще ви кажа- тока,водата и газта са държавни със закон. Транспорта-наземния- държавен със закон. По всички радиа на територията на Франция-със закон-минимум 50 % от музиката трябва да е френска. Най-доброто здравеопазване в света-доказано. Във всеки град,всеки един гражданин има право да влезе при кмета и да си постави въпросите,както и да му търси сметка,защо нещо не е направено.И още много други... Франция е символ на свобода, символ на безгрижен и качествен живот,символ на дребните наслади в живота.Там се живее много добре,дори мръсните араби по гетата ,дето не можели да се интегрират,с помощите си живеят по-добре от повечето РАБОТЕЩИ българи. Именно за това там са насочени ударите на свинете от ИД - не могат да преживеят,че милиони хора се наслаждават на живота и не се кланят на алах и не се надяват ,като идат в рая да имат по 20 девственици.
  • 11 Кучето

    0 0 Отговор
    Бъдете толерантни, и ще има бомби! Толерантноста е до границата на нормалното, ами в България защо м...алите... не са толеранти, че те са на наша почва? А Българите са прекалено толерантни към чуждите, но към своите братя, не са! Това ни е проблема.
Новини по държави: