Отидете към основна версия

1 493 9

Турция и ЕС ще споделят бъдещето на Европа

  • ес-
  • турция-
  • европа

Това бе заявено от турския премиер Ахмет Давутоглу


„Това е исторически ден за процеса по присъединяване на Турция в ЕС.“ Това бе заявено от турския премиер Ахмет Давутоглу преди началото на срещата на върха в ЕС.

На нея трябва да бъде обсъден общ план за справянето на с имигрантския поток към Европа. Давутоглу изрази надеждата, че това е едно началото в отношенията между неговата страна и ЕС.

„Днес, заедно с лидерите на ЕС ще споделим бъдещето на нашия континент. Ще обсъдим икономическите и глобални предизвикателства, пред които сме изправени. В това число разбира се влиза и имигрантския проблем. Благодарен съм на всички европейски лидери за това ново начало за нашия общ дом в Европа.“, заяви Давутоглу.

„Днес ние ще работим с Турция по много трудни и различни проблеми. Става въпрос за Сирия и имигрантската криза. В Турция вече има стабилно правителство и с него ще могат да се водят преговори за належащите проблеми. Работим по отварянето на нови глави по преговорите за присъединяване на страната в ЕС. Това изисква нови усилия от турска страна, насочени към основни ценности като човешки права и свободата на медиите. Не по-малко важно е възобновяването на мирния процес с кюрдите. ЕС е готов да съдейства във възобновяването на мирния диалог. Важно е да се работи по тези въпроси.“ Това бе заявено от Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини .

В същото време белгийският премиер Шарл Мишел заяви, цитиран от „Ню Йорк Таймс“,че Турция няма как да получи „празен чек“, за да се справи с имигрантите на своя територия. Според него „Турция все още е далеч от членство в ЕС и в момента е нужно постигането на още прогрес“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: