Отидете към основна версия

3 Декември, 2015 15:04, обновена 3 Декември, 2015 15:04 4 783 35

Путин: Русия няма да прости на Турция

  • путин-
  • послание-
  • дума-
  • сирия

Не е по силите на една страна да се справи с терористите и то във време, когато светът е отворен и преживява ново преселение на хората

Снимка: АП/БТА

Искам да започна посланието си към двете палати на парламента към всички руски войници, които се бият с тероризма. Това заяви в началото си на традиционното си послание руският президент Владимир Путин.

Той започна годишното си послание към руския парламент с едноминутно мълчание в памет на руските военни, загинали в Сирия.

Той посочи, че родината му познава инвазията на международния тероризъм. Не е по силите на една страна да се справи с терористите и то във време, когато светът е отворен и преживява ново преселение на хората.

Днес в продължение на 1 час Путин произнасе 12-то си подред послание към парламента.

Путин призова да се създаде единен антитерористичен фронт под егидата на ООН и международното право. Не трябва нито една страна да дава подслон или да търгува с терорстите. Вече знаем, че Турция търгува с джихадистите, коиот окървавиха Париж. Трябва да отбележим, че върхушката в Анкара е виновна да стреля в гърба на нашите летци. Ние уважаваме турския народ и неговата култура и история.

Само Аллах знае, защо Анкара ни удари в гърба.

Върхушката в Турция трябва да знае, че няма да й се размине само с някакви домати. Ние ще направим всичко необходимо, за да си получат заслуженото, предупреди Путин.

Втората тема в посланието беше за корупцията.

Корупцията е пречка за развитието на Русия. Гражданското общество и силите на реда трябва да са внимателни към странни практики в държавната администрация.

Трябва да разграничим от голямата корупция и малката. За целта се подготвят промени в закона, които да засилят мерките срещу голямото прекрачване на нормите на правото.

Кризата в руската икономика, ниските цени на нефта и западното ембарго бяха третата тема в посланието на държавния глава.

Той призова Русия да не чака покачването на цените на черното злато, а да работи за диверсификация на икономиката. Не трябва да се залага само на нефта и газа, отбеляза Путин.

Трябва да се работи за технологичното обновяване на икономиката и залагане на експорта. Строителството и автомобилната индустрия за едни от ключовите отрасли на икономиката. Целта е да се достигне балансиран бюджет. През 2016 г. дефицитът не трябва да е повече от 3%.

Финансовата стабилност и независимостта на страната са взаимно свързани, отбеляза на няколко пъти Владимир Путин.

Той призна, че руските митници не работят неефективно. Корупцията в този сектор е най-голяма и в бюджета не влизат мита и акцизи от алкохол, цигари, промишлени масла и други.

Руският президент отбеляза, че трябва да се направи преглед на администрацията и да се закрият дублиращите звена.

Буксува и обявената миналата година амнистия на капитала. Бизнесът не гледа да се възползва от нея. За целта трябва изпълнителната и съдебната власт да огледат проблема и да внесат необходимите промени.

Някои региони дори помолиха да могат да намаляват до нула данък печалба, за да привличат инвеститори.

Той благодари на селското стопанство за посрещане на западното ембарго. Трябва до 2020 г. да се превърнем в лидер на производството на екологична земеделска продукция, поиска Путин.

Според него трябва да се помисли закон за изземване на необработваема земя и пускането й на аукцион за тези, които искат да я обработват и да произвеждат.

Руската икономика трябва да се обърне към азиатско-тихоокеанското пространство като една от мерките за излизане от кризата.

Една от мерките е да се обмисли възможността да се предоставя безплатна земя за тези, които искат да се заселят в Далечния изток.

Другата стъпка е да се мисли за безмитни режими в тези региони на Русия.

Една от добрите новини е, че за трета поредна година у нас се наблюдава ръст на раждаемостта. Интересното е, че половината от новородените са второ или трето дете, похвали се Путин. Отбелязвайки че не са се сбъднали прогнозите за демографски колапс на Русия. За запазване на демографския ръст се предвижда увеличаване на програмата с нови две години.

Руският държавен глава призова регионите да отделят специални фондове в подкрепа на болниците и училищата.

В края на словото си Путин припомни, че силата на Русия е в нейното единство.

Обикновено посланията на президента Путин продължават около един час и една минута, както допълват любопитната си статистика местните електронни медии. В най-дългото си от всички обръщения досега през 2012 година, което продължи 82 минути, Путин се обяви пред Федералното събрание държавните чиновници и политиците да нямат сметки в банки в чужбина, както и да не притежават имоти извън Русия, а преди година предложи амнистията на руските капитали напуснали страната.

Най-кратко е било посланието на президента Владимир Путин през 2004 година. В рамките на 47 минути, сред темите за които е говорил, е засегнал необходимостта да бъде решен жилищният въпрос на руснаците и социалната дейност.

А през 2000 година в първото си обръщение пред Федералното събрание наследникът на Елцин дори е говорил за свободата на пресата, която, както е казал тогава, е основополагаща за принципите на руската демокрация.

През 2014 година президентът Путин е бил прекъснат по време на обръщението си 39 пъти от ръкоплясканията на представителите на Федералното събрание.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания