Отидете към основна версия

2 108 18

20 свръхбогати американци са по-богати от 61% от населението на САЩ

  • сащ-
  • богатство-
  • бедни-
  • богати

Все повече богатства се събират в ръцете на все по-малко хора

400-те най-богати американци вече притежават по-голямо богатство от 61% от най-бедното население в страната. Това се казва в доклад, публикуван в сряда от Института за политически изследвания.

Според списание Форбс тези 400 души притежават 2,34 трилиона долара, но едва 20 от тях стоят на самия връх на пирамидата.

Тези 20 души разполагат общо със състояние от 732 милиарда долара, което се равнява приблизително на доходите на 152 милиона души, живеещи в 57 милиона домакинства в САЩ.

Има ярко расово разделение на върха. 100-те най богати домакинства притежават повече активи от цялата афро-американската общност (има само двама чернокожи в цялата класация от 400 души, един от които е Опра Уинфри). И едва 182 физически лица от списъка на Форбс притежават повече активи, отколкото цялото испаноезично население в САЩ.

Но Чък Колинс, директор на Програма за неравенството и общото благо към Института за политически изследвания и съавтор на доклада, заяви пред "The Nation", че тяхното проучване вероятно подценява обхвата на проблема.

"Ние сме използвали данни до които имаме достъп и това е само върхът на айсберга", казва той. "Толкова много от богатство сред юбер-богатите е скрито. Има много пари, които не могат да се проследят."

"Тези неравенства наистина подкопават нашето качество на живот", казва още Колинс.

Според авторите на доклада, разликите в доходите между бедните и богатите могат да бъдат намалени чрез въвеждане на пряк данък върху богатството.

Данък в размер от 1%, който да бъде събиран от 1% от най-богатите американци, ще донесе 2,6 трилиона долара на държавата за срок от 10 години – това е повече, отколкото правителството отделя към момента за образование и опазване на околната среда взети заедно, пише в доклада.

Те имат и още няколко политически препоръки за свиване на огромната бездна, която дели бедни от богати. Сред тях са затварянето на достъпа до „данъчния рай“ в други държави, както и ликвидирането на пропуските в законодателството, които богаташите използват за да крият истинското си състояние.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини