Last news in Fakti

4 Декември, 2015 11:53 2 103 18

20 свръхбогати американци са по-богати от 61% от населението на САЩ

  • сащ-
  • богатство-
  • бедни-
  • богати

Все повече богатства се събират в ръцете на все по-малко хора

400-те най-богати американци вече притежават по-голямо богатство от 61% от най-бедното население в страната. Това се казва в доклад, публикуван в сряда от Института за политически изследвания.

Според списание Форбс тези 400 души притежават 2,34 трилиона долара, но едва 20 от тях стоят на самия връх на пирамидата.

Тези 20 души разполагат общо със състояние от 732 милиарда долара, което се равнява приблизително на доходите на 152 милиона души, живеещи в 57 милиона домакинства в САЩ.

Има ярко расово разделение на върха. 100-те най богати домакинства притежават повече активи от цялата афро-американската общност (има само двама чернокожи в цялата класация от 400 души, един от които е Опра Уинфри). И едва 182 физически лица от списъка на Форбс притежават повече активи, отколкото цялото испаноезично население в САЩ.

Но Чък Колинс, директор на Програма за неравенството и общото благо към Института за политически изследвания и съавтор на доклада, заяви пред "The Nation", че тяхното проучване вероятно подценява обхвата на проблема.

"Ние сме използвали данни до които имаме достъп и това е само върхът на айсберга", казва той. "Толкова много от богатство сред юбер-богатите е скрито. Има много пари, които не могат да се проследят."

"Тези неравенства наистина подкопават нашето качество на живот", казва още Колинс.

Според авторите на доклада, разликите в доходите между бедните и богатите могат да бъдат намалени чрез въвеждане на пряк данък върху богатството.

Данък в размер от 1%, който да бъде събиран от 1% от най-богатите американци, ще донесе 2,6 трилиона долара на държавата за срок от 10 години – това е повече, отколкото правителството отделя към момента за образование и опазване на околната среда взети заедно, пише в доклада.

Те имат и още няколко политически препоръки за свиване на огромната бездна, която дели бедни от богати. Сред тях са затварянето на достъпа до „данъчния рай“ в други държави, както и ликвидирането на пропуските в законодателството, които богаташите използват за да крият истинското си състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Значи е настанало време за революция.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Революциите стават с пари!
  • 3 Кобрата

    0 0 Отговор
    Ами така е... Богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни. За съжаление това се случва в цял свят...
  • 4 раптор

    0 0 Отговор
    Америка няма нищо общо с Америка от 50те, 40те и т.н. Това е държава на една ценност - парите! Всички останали техни ценности са избледнели до такава степен, че консервативните американци се смятат за предатели и кукувци! Америка без огромните си парични средства ще се потъне в дълбок хаос! Негри срещу бели! Испанци срещу всички! Бедни срещу богати!
  • 5 Муха

    0 0 Отговор
    Америка е световното зло! Докато редовият гражданин се трпе за прехраната си и плаща ипотеки, данъци, осигуровки и т.н., богатите и без това свръх богати скатават трилиони долари в офшорни зони за да не плащат данъци!
    "500-те най-големи американски компании държат повече от 2.1 трилиона долара от натрупани печалби в офшорни зони, за да избегнат данъчно облагане в САЩ, съобщава „Ройтерс", цитирайки местно изследване." Интересното е, че:
    "Ако си мислите, че Швейцария или някое от офшорните островчета със статут на данъчен рай е най-секретното място във финансовия свят - грешите. Това е малкият американски щат Делауеър." Корпорациите ограбват безогледно, като не искат и стотинка да платят в бюджета на държавите от където кръвосмучат.
    Факт е, че със задълбочаване на пропастта между бедни и богати, нивото на престъпността и броят на затворниците расте. "Демокрацията" САЩ е с много високо ниво на престъпност и голяма популация в затворите. Защо ли?!? А, сетих се... щото нещата са честни и справетливи, с мисъл за обществото и свободите! Хахахахаха....
  • 6 истината

    0 0 Отговор
    #4 #5
    Хубаво сте се "загрижили" за неравенството в света, но бъдете свеобхватни - Путин колко милиарда има? Споменават се цифри от 40 до над 70 млрд.! И не е само той - всички природни богатства на Русия (а те са наистина много) са в ръцете точно на една шепа олигарси (както е и в останалата част по света САЩ, Китай и т.н.). На всички ключови постове в компании и банки са хора на КГБ (новото им име не означава ново поведение) контролиращи напълно страната и пускащи пипала далеч извън пределите й. Гледайки така едностранно на нещата написаното не може да бъде тълкувано по друг начин освен като евтина пропаганда - плюейки по едните да прикрием другите :)

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    Май си объркал статията. Тук се коментира богат-беден американец.

    Толкова ли сте малоумни че като развален грамофон все Русия и Путин са ви виновни.

    Факт е че след като големите американски корпорации командват и у нас тук става все по зле и по зле.

    Коментиран от #9

  • 8 Муха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    @6 И още една малка подробност - "всички природни богатства на Русия (а те са наистина много) са в ръцете точно на една шепа олигарси" - Руски природни богатства в ръцете на РУСКИ олигарси! Докато тези от ФАЩ се държат навсякъде по света все едно цялата планета е тяхна! Има СЪЩЕСТВЕННА разлика! Ти как мислиш?!?!
  • 9 истината

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Най-големите корпорации - монополи у нас са руски "умнико". Газпром - единствен монополис и доставчик на газ - НАЙ-СКЪПИЯ газ в Европа!!!!! МОнопол и в ядрената енергетика - извеждане от страната на ядрените отпадъци при което като не се хареса политиката на София се заканиха, че няма да ги извозват - рекет характерен за монополизма. Полумонопол в изтребителната авиация, а преди подписване на договора с Полша пълен монопол, като се оказа, че сме плащали отново прескъпо - нормално за монополисти. Лукойл - монополист вампир - години наред обявява стотици милиони приходи, но нито стотинка печалба - винаги само на загуба! Само за малоумните да подчертая, че толкова хваленото ДДС и акциз дето внасял "най-големия данакоплатец" у нас се плащат от ПОТРЕБИТЕЛЯ - т.е. всички български граждани и фирми консуматори на продукти на рафинерията!!!!!!!! А не от вампирите. ........

    Коментиран от #12

  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    тези дето имат пари на запад и тези на изток са много различни хора.едните са основно големи професионалисти в работата си успели чрез качествата си да натрупат огромни средства ,които работят в икономиките и създават блага и за останалите и олигарсите на изток обикновенно политически протекционирани апаратчици и бандити ,крадящи и изпомпващи ресурсите на страните си.да сравним бил геиц с ковачки или сорос с абрамович е все едно да сравняваме жив с умрял във всяко едно от качествата им.

    Коментиран от #11

  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Кво искаш да кажеш че едните са честни крадци защото се надяваш на бонуси.

    Коментиран от #13

  • 12 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "истината":

    Що не се кръстиш лъжата?

    Кво са ти виновни газпром? Колко номера им спретнаха нашите марионетки? Те десетилетия ни даваха най-евтин газ, но такивa като теб се продадоха за жълти стотинки на колонизаторите и затова тегли народа. Ще дойде видов ден и ще плащат децата и внуците на уродите които днес лапат и развалиха отношенията на България с Русия.

    Като не искаш скъпи горива зареждай от шел и омв, какъв ти е проблема. Защо плюеш най големият работодател и данъкоплатец в България. Колонизаторите се мъчат да го фалират и боклуците им помагат. Накрая Народа ще страда.

    Видяхме какво се случи с цената електроенергията когато затворихме руските блокове и минахме на американските тецове.

    Как имате очи да се показвате пред белия свят и да продължавате да ядете л..на.

  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    искам да кажа че стремежа към богатство и успех е естествен и е заложен в икономиката ,но при честната игра забогатяващите са позитивни към обществото ,щото тяхното забогатяване е част от общото благоденствие.затова и на запад хората се радват когато има богати в обществото и когато познават такива ,щото богатите там са станали такива в общата конкуренция.тук работите са опорочени и голяма част от хората като теб си мислят че богатството е нещо лошо!

    Коментиран от #14

  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Я светни кой е забогатял ЧЕСТНО.

    И да си поправят заглавието. Ако има богати от едната страна, естествено от другата са бедните. Страх ги е да споменат че огромната маса американци са бедни и живеят на кредит.

    Да не говорим за десетките милиони "нелегални имигранти", които са си чиста проба роби без права.

    Коментиран от #15

  • 15 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    светвам те веднага ,бил гейтс .забогатял вследствие развитието на продукта дето предлага ,донсъл удобство и развитие на целия свят.подобни са огромна част от западните бизнесмени с бизнес осветен и реален пред данъчите власти и обществото с реална борсова цена и ликвидност.тези хора са злато за страните си ,носещи огромни печалби и за обикновенните хора там.
    огромната маса американци са скромни и работливи свикнали на честен труд и конкуренция,работещи от сутрин до вечер и преследващи просперитета си ,но без да мамят.де да бяхме като тях ,като работливост и организация!

    Коментиран от #17

  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор
    Чий го търсиш тогава тук ами не заминеш час по-скоро и да ни освободиш от годното си присъствие.

    Май точно гейтс и компанията му бяха осъдени няколко пъти за налагане на монопол.Платиха огромни глоби. Сега си пробутват програмните продукти с номера за следене и подслушване. Сега същият гейтс е в престъпните групи познати като клуба билдерберг.
  • 17 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Десислава Димитрова":

    Единственото полезно нещо което е направил гейтс е ДОС. За това браво.

    Но след това започва да си ползва парите за едни много лоши дела.
  • 18 истината

    0 0 Отговор
    Смени си втората буква на второто име, защото е видно, че мислиш с другата глава иначе няма как да плащаме най-скъпата газ в Европа, а ти да тръбиш, че те ни давали най-евтината. И отново:
    "Само за малоумните да подчертая, че толкова хваленото ДДС и акциз дето внасял "най-големия данакоплатец" у нас се плащат от ПОТРЕБИТЕЛЯ - т.е. всички български граждани и фирми консуматори на продукти на рафинерията!", а не от лукойл.......