Отидете към основна версия

748 1

Близо €26 млрд. ще изхарчат италианците за Коледа

  • италия-
  • коледа-
  • празници

По традиция на Коледа се събира цялото семейство

Скромна Коледа ще празнуват бежанците в Италия. Снимка: БТА

Близо €26 млрд. ще изхарчат италианците за Коледа. Тази рекордна сума става на засиления мигрантски поток и опасенията за терористични нападения.

В Италия пищната празнична трапеза е най-важното нещо по Коледа. Поднасят се домашно приготвена супа, макарони, тортелини, талятели със сосове от трюфели, риба, морски раци. Не бива да липсва и чашата отбрано вино, отбелязва Дойче веле.

Някои италиански домакини обаче не се отказват от традицията на пищната трапеза. Рита Монтана и тази Коледа поднася скъпи ястия за празника. Да се пести може и от друго. "Този път няма да си разменяме подаръци. Но това не е беда - децата днес и без друго имат всичко", казва Монтана.

По традиция на Коледа се събира цялото семейство, а в католическа Италия повечето фамилии, особено в южните райони, са многобройни. Голяма част от южняците и островитяните живеят и работят в Северна и Централна Италия, и празничното събиране на семействата е свързано с много разходи предвид големите разстояния. Затова все по-малка част от италианците посрещат празниците в родните си къщи.

Празничното меню на италианците е разнообразно. На Бъдни вечер се сервира предимно риба. За коледната трапеза традициите се различават. В Северна и Централна Италия са характерни свинско пълнено краче и тортелини в зеленчуков бульон, южняците залагат на лазаня и макарони на фурна. Коледният обяд задължително завършва с ароматен италиански козунак "Панетоне". Според местните поверия на Нова година колкото повече леща има на масата, толкова по-богата ще е следващата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: