Отидете към основна версия

1 234 0

В медийните близкоизточни турбуленции....

  • ирак-
  • иран-
  • сирия-
  • даеш

Между истините и пропагандата за една визита в Мека

Правейки прочит на водещите медийни източници в съседния Близък Изток, човек не може да не се впечатли от едно интересно съвпадение. Това написа в профила си във Фейсбук Владимир Чуков.

Става въпрос за отбелязването на посещенията (едното е предполагаемо?) на двама от най-публичните, (официално антагонисти) личности на едно и също място и приблизително по едно и също време. Преди три дни иранската информационна агенция Фарс публикува съобщение за тайно посещение на терорист №1 в света Абу Бакър ал Багдади в Мекка за омра, индивидуално поклонение в ислямската светиня. Той е тръгнал от Мосул. Според медията това е станало „миналата седмица”, неясно кога.

Според цитата той се е срещнал с втория престолонаследник Мохамед бен Салман. Информацията е от арабскоезичния, близък до иранските позиции, сайт „Ал Уаи нюз”, който пък се базира на „вътрешни източници от кралското семейство”. Новината изглежда скалъпена в светлината на обтегнатите саудитско-ирански отношения. Въпросът е, че композицията на тази новина е много сходна с друга, подобна, излязла преди около месец време, но в обратна посока.

Когато Риад скъса дипломатически отношения с Техеран, един от най-четените просаудитски вестници „Шарк ал аусат” извади на показ „кирливите ризи” на Иран в поддържане на тайни контакти с Ал Кайда. Водещо заглавие бяха портретите на шестима от най-приближените хора на Осама бен Ладен, приютени от Техеран след прогонването на терористичната организация през 2001 г. в Афганистан.

Не е тайна, че дълги години част от семейството на Осама бен Ладен преживя в Техеран под надзора на Корпуса на ислямските гвардейци. Дори една от неговите дъщери даваше интервюта от Техеран, желаейки да напусне иранската столица. Не е ясно, доколко Риад смесва истина с неистина, за да поднесе всичко това като истина. Сега очевидно Техеран си връща на Риад, поставяйки акцент върху тесните контакти между Саудитска Арабия и ИДИЛ. Двете новини изглеждат алогични, а именно връзките на Иран с Ал Кайда и респективно на Саудитска Арабия с ИДИЛ. Двете държави са гласували резолюции в ООН, обявявайки двете организации за терористични, но......в същото време те са и класически проксита за реализацията на сериозни регионални планове.....

Още един факт. Макар и непотвърден и едва ли някога ще бъде потвърден, че в саудитското кралско семейство съществува напрежение. Определено, не всички принцове аплодират лидиращата позиция на втория престолонаследник и син на настоящия крал Мохамед бен Салман. Отстраненият от настоящия крал Салман бивш престолонаследник Мокрин бен Абдул Азиз вече се опита веднъж да осъществи преврат, който се оказа неуспешен. Той стана обект единствено на специализираните издания. В тази светлина е възможно определени кръгове в кралското семейство да желаят „да подлеят вода” на принц Мохамед бен Салман.

Прави обаче впечатление новината за посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу в Мекка. Според саудитските медии това е станало миналата неделя. Той също е бил в ислямската светиня във време, което приблизително съвпада с това на предполагаемата визита на Абу Бакър ал Багдади в Мека. Днес дори местни източници пишат, че някои богомолци са го познали и са изразили видимо своята радост да го видят около Кааба. Официално, турският премиер се е видял с всички саудитски държавници – краля и двамата престолонаследника.

Възможно е всичко това да е добре заредена иранска медийна „двуцевка”, насочена срещу своите сунитски опоненти Саудитска Арабия и Турция. Това обаче показва колко е непредвидима и взривоопасна обстановката в съседния до нас регион на Близкия Изток. Не е ясно дали „совите са това, което са......”

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини