Отидете към основна версия

1 127 1

Могерини: Ще се намесим в Либия, ако ни помолят

  • могерини-
  • ес-
  • либия-
  • ислямска държава

Само легитимно избраното правителство може да се справи с джихадистите

Европа ще се намеси в борбата срещу Ислямска държава в Либия, ако получи официална молба от легитимното правителство". Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в интервю за френски вестник, публикувано в неделя.

„Ефективна победа над ДАЕШ (Ислямска държава) може да се случи само чрез легитимно избраното правителство, което отговаря за сигурността на страната“, посочи първият дипломат на ЕС пред в. "Журнал дьо Диманш".

ДАЕШ се възползва от размириците и нестабилната политическа ситуация в Либия, след свалянето на Муамар Кадафи, за да пусне пипала и там.

САЩ извършваше удари срещу джихадистите в северноафриканска страна, но след информацията, че при техен удар са загинали двама сръбски дипломати  заедно с десетки други заложници, преустанови кампанията.

Могерини отбеляза, че следващите дни ще бъдат решаващи за Либия заради вота на доверие към новия кабинет, който парламентът трябва да гласува във вторник. След месеци преговори с посредничеството на ООН двете оспорващи си властта правителства постигнаха съгласие за създаване на правителство на единството.

"Ние сме подкрепяли усилията за създаване на правителство на националното единство", каза тя. "Ако искаме да им помогнем трябва да им се доверим, защото те познават страната си по-добре от нас."

В събота премиерът Файез ал Сарадж представи плановете си за новата администрация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини