Отидете към основна версия

1 124 0

Кения шокирана от разкрития за атентати срещу летища

  • кения-
  • атентати-
  • летища

За това свидетелстват изтекли разузнавателно документи

Атентаторите от групировката Ал Шабаб са планирали да извършат атентати срещу основни летища в Кения, съобщи „Индипендънт“.

Това показват изтекли разузнавателни доклади. Нивото за сигурност на основните летища в Кения се е повишило след съобщение до властите на местните летища, предупреждаващо за евентуални атаки, организирани от клона на Ал Кайда.

Самоубийците са планирали да се представят като пътници, качвайки се на самолетите. Те е трябвало да се взривят по време на кацането на самолетите. Според данните, екип от 11 атентатори самоубийци са се подготвяли в Сомалия. Те са планирали да извършат атентатите през март.

5 от атентаторите е трябвало да атакуват международното летище „Джомо Кениата“, а останалите летище „Уилсън“. Властите за сигурност на летищата в Кения потвърдиха легитимността на информацията, но заявиха, че тя е била разпространена преждевременно.

„Ние сме наясно с преобладаващите заплахи от световния тероризъм, които произтичат от групировката Ал Шабаб. Получихме подобни заплахи от терористи. Вече повдигнахме категорията за повишена сигурност, като останалите органи на реда също се опитват да обезпечат безопасността на летищата“, заяви Ятих Кангого от Силите за сигурност по летищата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини