Отидете към основна версия

2 467 9

Ангела Меркел в ъгъла на срещата на ЕС

  • ангела меркел-
  • ъгъла-
  • ес

Австрия и Вишеградската четворка искат затварянето на Балканския маршрут за бежанците

Снимка: БТА/AP

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е съгласна с предложенията за затваряне на Балканския маршрут за преминаване на бежанците, съобщи „Дойче Веле“.

Тя не приема проекта на резолюцията за споразумение на срещата на върха на ЕС, според който Балканският маршрут в Европа „вече е затворен“. През днешния ден се провежда среща на върха в Брюксел, на която ЕС и Турция трябва да стигнат до решение на бежанския проблем.

Проект за резолюцията на Европейския съвет изтече в събота и казва, че Брюксел планира да блокира основния път на имигрантите, за да предотврати по-голям наплив към Северна Европа. Според „Билд“ Меркел отхвърля плана, като за това има подкрепата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според Меркел решението на бежанския въпрос за ЕС „не може да бъде затварянето на пътища“. Според нея е нужно устойчиво решение, заедно с Турция, чрез което да се гарантира намаляване на миграционните пътища към всички европейски страни, включително и Гърция.

Предположенията за затварянето на Балканския път дойде, след като Македония ефективно затвори границата си за преминаване на бежанци от Гърция.

„Правилата са за всички и взети решения трябва да бъдат спазвани от всички страни“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В същото време премиерът на Австрия Вернер Файман настоява за затварянето на Балканския маршрут за бежанците. Преди влизането на срещата в Брюксел Файман е заявил, че Европа не трябва да разчита на Турция за защитата на външните си граници. Неговата позиция бе подкрепена и от представителите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Словакия и Полша). Подобна е позицията и на Хърватия.

Tурският премиер Ахмет Давутоглу зрази надежда, че срещата ще постигне голям успех и ще бъде повратна точка в отношенията между страната му и ЕС, в момент когато всички усилия са насочени към спиране на бежанския поток към Гърция. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц сподели, че „ЕС се нуждае от Турция – нужда, която е отвъд политическите спорове и полемика“ .

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: