Отидете към основна версия

1 664 8

Турция си чака парите от ЕС

  • турция-
  • парите-
  • ес

Реджеп Ердоган се надява Ахмет Давутоглу да постигне споразумение за финансовата помощ за страната

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува закъснението на 3 млрд. евро, които бяха обещани от ЕС в замяна на ограничаване на бежанския поток от страна на Анкара, съобщи агенция „Анадола“.

През ноември Турция сключи споразумение с ЕС, според което страната трябва да ограничи достъпа на бежанци към Европа в замяна на финансови помощи и ускорени процедури за влизане в Съюза.

„Те ни обещаха, че ще ни дадат 3.3 млрд. евро. Минаха вече четири месеца и ние още си ги чакаме. Премиерът Давутоглу в момента е в Брюксел. Да се надяваме, че той ще се върне с обещаните пари. Те ни казват да не пускаме бежанците да преминават. Добре, но ние не сме тези, които пускат бежанците. Виждате, че много от тях влизат в Европа по море. За съжаление има много смъртни случаи. До този момент Турция е спасила 100 000 имигранти, бедстващи в морето“, заяви Ердоган.

В същото време „Ню Йорк Таймс“ цитира председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, според който Турция е поискала допълнителни 3 млрд. евро., за да ограничи бежанския поток към Европа. В същото време Анкара търси възможност за сделка с ЕС, чрез която да има възможността да пропуска имигранти към Европа, когато трябва да приема такива от Гърция обратно. В момента турските искания се обсъждат в Брюксел.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: