Отидете към основна версия

3 197 2

Оцелял от Аушвиц бе признат за най-стария мъж в света

  • най-старият мъж в света-
  • рекордите на гинес-
  • евреин-
  • холокост-
  • аушвиц-
  • гинес

112-годишният евреин влезе в книгата за рекорди Гинес

Снимки АП/БТА

Оцелял от лагера на смъртта Аушвиц в момента е най-старият човек в света, обявиха от световните рекорди на Гинес.

Израел Кристал е роден в днешна Полша на 15 септември 1903 година и е преживял две световни войни, преди да се премести да живее в израелския град Хайфа. Кристал  е живял в Полша по време на Първата световна война и до нацистката окупация през Втората световна война, когато е изпратен в концентрационния лагер Аушвиц.

Той е възраст 112 години и 179 дни (към 12 март 2016 г.)

Предшественикът му, японецът Ясутаро Коеде, който бе записан като най-възрастния мъж на планетата в книгата за рекорди на Гинес, почина през януари на възраст 112 години и 312 дни.

Като получи своя сертификат от Световните рекорди на Гинес, Кристал заяви, че не знае "тайната за дълголетието" и че според него всичко се "определя от онзи горе".

"Има по-умни, по-силни и по-добре изглеждащи мъже от мен, които вече не са сред живите", добави той. "Всичко, което ни остава да направим, е да продължаваме да работим усилено, доколкото можем, и да възстановим онова, което сме загубили."

Кристал, който произлиза от религиозно семейство, се отделя от родителите си по време на Първата световна война. По-късно се премества в Лодз, за да работи в семейния сладкарски бизнес. След окупацията на  Полша от нацистка Германия през 1939 г., Кристал и семейството му са преместени в гетото в Лодз. Двете му деца загиват, а той и съпругата му са изпратени в Аушвиц през 1944 г., съобщава в."Джерусалем пост". Съпругата му загива в лагера на смъртта, но той оцелява. Когато е намерен от съюзниците през май 1945 г., Кристал тежал едва 37 кг.

През 1950 г. Кристал отива в Израел и с втората си съпруга и сина им възобновява семейния сладкарски бизнес.

За да го признае за най-възрастен мъж на планетата, екип на Гинес е извършил специални проучвания, тъй като актът за раждане е изгубен.

Най-възрастната жена е 116-годишната Сусана Мушат Джонс от САЩ. Тя е родена на 6 юли 1899 година.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини