Отидете към основна версия

1 510 8

Папата изми нозете на бежанци

  • папа франциск-
  • бежанци-
  • великденски чествания-
  • ритуал-
  • обред на смирението

Ние сме различни, но братя, които искат мир, заяви светия отец

Папа Франциск изми и целуна краката на мюсюлмански мигранти в бежански център близо до Рим. Главата на римокатолическата църква коленичил пред 11 бежанци и една служителка в лагер Кастелнуово ди Порто, съобщи Радио Ватикана.

Той извършил този ритуал по случай началото на великденските чествания.

Измиването на краката от страна на папата е познато като „обреда на смирението”. В Библията се разказва как Господ сторил същото с всички, които присъствали на „Тайната вечеря“.

В днешната церемония участваха 892 бежанци с различна религиозна принадлежност - мюсюлмани, православни, както и хиндуисти.

Подготвяйки се за ритуала умиване на нозете, папата се обърна към мигрантите с кратко импровизирано слово. Позовавайки се на литургичните четива за ритуала, Франциск постави акцент върху два жеста: на Исус, който умива нозете на своите апостоли, и на Юда, предал го за тридесет сребърника.

В своята проповед папата остро разкритикува терористичните атаки в Брюксел. Той заяви, че всички сме братя и трябва да живеем заедно в мир.

„Делата имат по-голяма стойност от думите. Има дела, които демонстрират прием и братство и дела, като в Брюксел, война и разрушение“, каза той в своята реч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: