Отидете към основна версия

1 109 0

Протести в Египет призовават за свалянето на "режима"

  • египет-
  • протест-
  • абдел фатах ал-сиси-
  • сваляне на правителството-
  • сваляне на режима

Причина за протеста е решението на Сиси да даде два острова на Саудитска Арабия

Снимка Архив АП/БТА

Силите за сигурност в Египет са използвали сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, които излязоха на протест с призив за свалянето на "режима", съобщи АП.

Петъчни протести бяха предизвикани от решението на президента Абдел Фатах ал-Сиси да предаде два египетски острова в Червено море на Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс.

Полицаите разпръснаха протестиращите в град Гиза, където демонстрантите се събраха на две места след петъчните молитви в Кайро и тръгнаха към централния площад Тахрир.

Много от хората носеха плакати с надписи "Земя на честта" и рисунки на "подарените" острови. Имаше и лозунги като: "Ние притежаваме земята, която вие продавате" и „Сиси = Мубарак“. Други скандираха: "Хората искат да свалят режима" и "Долу военното правило!"

Много от скандираните лозунги бяха използвани и по време на бунтовете през 2011 г., които свалиха от власт президента Хосни Мубарак.

Кадри заснети по време на протеста показаха как след като полицията използва сълзотворен газ, тълпата се разпръсва във всички посоки.

Няколко фотожурналисти, отразяващи протестите са били задържани.

Днешните протести са първата значима проява срещу Сиси, откакто той бе избран за президент през лятото на 2014 г.

Една година по-рано, като главнокомандващ на армията, той свали от власт ислямисткия президент Мохамед Морси след масови протести срещу управлението на издигнатия от "Мюсюлмански братя" държавен глава.

Сиси, който бе видян от своите поддръжници като "спасител" на Египет от ислямистите, бързи получи широка подкрепа от египетския народ. В последно време обаче, той е изправен пред критики заради редица въпроси, включително управлението на икономиката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини