Отидете към основна версия

7 291 43

F-22 Raptor: Летящият демон на САЩ

  • f-22 raptor-
  • изтребител-
  • сащ

Тези изтребители се считат за абсолютни доминанти при въздушен бой

През последната седмица изтребители F-22 Raptor станаха едни от най-обсъжданите в Европа, Американските военновъздушни сили изпратиха няколко такива в европейски държави, за да се демонстрира подкрепа към европейските държави срещу засилващата се според западните страни руска агресия.

На 25-ти април два изтребителя пристигнаха в Румъния. Ден по-късно такива изтребители кацнаха в Литва. В момента те се очертават като най-добрия предвестник на американската мощ. И това въобще не е случайно.

F-22 е едноместен изтребител от пето поколение. Той е проектиран най-вече като абсолютен доминант във въздушен бой. В същото време обаче е способен да извършва и бомбардировки и има разузнавателни способности. „Локхийд Мартин“ произвежда корпусите и оръжейните системи на изтребителите, а от „Боинг“ доставя крилата, кърмата на фюзелажа и тренировъчните системи. Комбинацията между стелт система, аеродинамични характеристики и разузнавателни способности, правят изтребителя безпрецедентна въздушна бойна машина.

Голяма част от корпуса на F-22 е създаден от специални полимери , които намаляват триенето при летене със свръхзвукова скорост. Оборудван е с два двигателя, които развиват тяга от + 156 KN. Te развиват свръхзвукова скорост без нуждата от форсаж. Той може да се използва за радиоактивна борба и нощно разузнаване.

Първоначалните планове по производството са машината да замени F-22 Eagle и да е достоен съперник на руските Су-27. За конструкцията на F-22 са използвани анти-радарни материали, композитни материали и двигатели с намалено излъчване на топлина. Според американските сили това го прави почти невъзможен за засичане от радари.

Изтребителят е оборудван с пасивен детектор за радари RWR с близо 30 антени, инсталирани в крилата и фюзелажа.

 Авиониката включва активна радарна решетка, системи за намаляване на излъчваните от самолета сигнали. Благодарение на всички нововъведения в оборудването Раптор може да служи като малък АУАКС.

Софтуерът на F-22 е съставен от около 1.7 млн. реда код, по-голямата част, от които са насочени към обработка на радарни данни.

Основното му въоръжение се състои главно от ракети "въздух-въздух" с малък и среден обсег на действие, както и автоматично оръдие за близък въздушен бой. За атакуване на земни цели използва ракети JDAM и компактни управляеми бомби SDM.

Смята се, че цената на един такъв изтребител достигна $ 140 млн. На този етап САЩ са единственият оператор на такъв тип самолети. Счита се, че конгресът на САЩ ги счита за толкова напреднали, че е блокирал тяхната продажба зад граница. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини