Отидете към основна версия

1 735 7

ЕК препоръча свалянето на визите за Турция

  • ек-
  • визите-
  • турция

Препоръчва се удължаване на контрола по границите на определени страни

Европейската комисия обяви, че ще препоръча свалянето на визите за свободно пътуване за 80 млн. турски граждани, макар че Анкара все още не отговаря на всички 72 критерии, съобщи Financial Times.

Вице-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че Турция трябва да работи по критериите като по „неотложен въпрос“. Все пак постигнатият до този етап напредък за него е бил достатъчен, за да представи предложението пред Европейския парламент.

“Турция е постигнала забележителен напредък. Критериите обаче продължават да представляват предизвикателство за страната. Те са наистина важни. Трябва да бъдат изпълнени“, добави Тимерманс.

Анкара тепърва трябва да нанесе корекции в законите си за борбата с тероризма. Те трябва да съвпаднат с критериите на ЕС за защита на човешките права. Споразумението за свалянето на визите за турски граждани беше част от договора между Брюксел и Анкара за ограничаване на бежанския поток.

Предложено е и отпадането на визите за Косово.

От ЕК още предложиха въведените от Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия извънредни извънредни гранични проверки да бъдат удължени с още 6 месеца. Отчита се напредък в контрола по границите с Гърция. Резултат е дало и споразумението с Турция.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: