Отидете към основна версия

1 774 2

Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата

  • вердюн-
  • франция-
  • германия-
  • франсоа оланд-
  • ангела меркел-
  • 100-годишнина-
  • церемония

Ангела Меркел и Франсоа Оланд заедно отбелязаха 100-годишнината от битката при Вердюн

Снимки АП/БТА

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел отбелязаха 100-годишнината от битката при Вердюн, най-дългата битка от времето на Първата световна война, пише АП.

Около 300 000 френски и германски войници са убити по време на 10-месечните сражения в Североизточна Франция, в които Франция побеждава.

Днес Вердюн се възприема като символ на френско-германското помирение, както отбелязаха и Оланд и Меркел в своите изказвания.

Церемонията започна с 45 минути закъснение, защото двамата лидери пристигнаха с автомобили вместо с хеликоптери заради лошото време.

Възпоменателните чествания бяха съпроводени с проливен дъжд на германското военно гробище в Консенвойе, близо до Вердюн, където са погребани 11 000 германски войници.

След това лидерите на двете страни се отправиха към Вердюн, където присъстваха на церемония в кметството.

В своята реч Меркел каза: "Само тези, които познават миналото могат да извлекат поуки и да съградят добро бъдеще."

Спомняйки си за известната фотография от 1984 г. на която бившите лидери Франсоа Митеран и Хелмут Кол се държат за ръце на гробището в Дуомон при Вердюн, Меркел заяви: "Ние се помирихме и постигнахме споразумение; ние сме приятели."

Оланд също обърна внимание на френско-германските отношения, като заяви, че присъствието на Меркел показа, че Вердюн не е символ на страданието, а на надеждата.

Основната церемония започна в костницата Дуаомонт, където фокусът бе поставен върху младите. Около 4 000 френски и германски деца участваха във възпоменателен спектакъл.

Църковните камбани ще звучат в цялата област Вердюн днес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: