Отидете към основна версия

1 164 1

Великобритания да използва правото си на вето срещу Турция

  • борис джонсън-
  • турция-
  • великобритания

Борис Джонсън призова Дейвид Камерън да гарантира, че Турция няма да влезе в ЕС

Борис Джонсън и Майкъл Гов призоваха британският премиер Дейвид Камерън да гарантира, че Турция няма да влезе в ЕС, съобщи The Telegraph.

Лидерите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, настояват ако е нужно, Камерън дори да използва правото на вето, което има Обединеното кралство, за спирането на преговорите за присъединяване на Турция и блокиране на плана за преустановяване на безвизовия режим за турски граждани.

Според експерти този ход цели да насочи вниманието на британците към проблема с имиграцията във финалните дни преди провеждането на референдума за оставане на страната в ЕС.

Наскоро самият Камерън заяви, че Турция няма да влезе в ЕС „преди 3000 г.“, защото все още не може да изпълни всички критерии.

„Въпреки бързото ускоряване на темпа на преговорите, привържениците за оставането на Великобритания в ЕС , твърдят че Турция не би трябвало да е проблем в този референдум. Други смятат, че Великобритания има право на вето за присъединяването на Турция. Ако правителството не може да даде гаранции, обществото ще стигне до разумния извод, че единственият начин да бъдат избегнати общи граници с Турция, е глас за излизане от ЕС“, се пише в писмо на Джонсън и Гов до британския премиер.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕК: Крехко споразумение за бежанците с Турция

    Споразумението за бежанците, постигнато между Анкара и Брюксел в опит да се спре притока на незаконни мигранти от Турция за Гърция, показва по-нататъш ...
    16.06.2016
    957
    0
  • Турция вярва в свалянето на визите

    Президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази надежда, че все още може да се намери позитивно  решение по либерализирането на визовия режим за Тур ...
    16.06.2016
    1 094
    2
  • Великобритания може да разклати ЕС

    Британският вот за излизане от ЕС може да разклати блока, като са нужни съвместни усилия за осигуряване на стабилност. Това беше заявено от германския ...
    15.06.2016
    1 516
    2
Новини по държави: