Отидете към основна версия

1 291 8

Никълъс Бърнс: Източна Европа се нуждае от постоянни войски на НАТО

  • никълъс бърнс-
  • източна европа-
  • постоянни войски-
  • нато

Бившият посланик на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс и бившият главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Джеймс Джоунс заявяват в доклад за Атлантическия съвет, че НАТО трябва да разположи войски за постоянно в Източна Европа. Атлантическият съвет на САЩ е неправителствена организация, която насърчава конструктивното лидерство и ангажираност в международните отношения въз основа на централната роля на атлантическата общност за справяне с глобалните предизвикателства. Съветът е основан през 1961 г.

Докладът на Бърнс и Джоунс може да изостри напрежението в отношенията с Москва, пише в. Гардиън. Няколко седмици преди срещата на върха във Варшава Бърнс и Джоунс призоваха да се разположат в балтийските държави, Полша, Румъния и България, части на ВВС, ВМС и сухопътни войски. Страните от НАТО вече обсъждат план за разполагане в Източна Европа до 4 хиляди военни на ротационен принцип. Очаква се планът да бъде приет от министрите на отбраната на 7 юли.

Бърнс, сегашен съветник на кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън, казва, че „неголямо, имащо символичен смисъл, перманентно присъствие на войски ще демонстрира на руския президент, че НАТО се отнася сериозно към колективната отбрана.

Никълъс Бърнс също така критикува изказването на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който изрази съмненията си пред в. "Билд ам зонтаг" относно т.нар. "политика на възпиране" срещу Русия. Според Бърнс това изказване е „неразумно и погрешно“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини