Отидете към основна версия

1 549 2

Brexit е удар за германската икономика

  • brexit-
  • удар-
  • германската икономика

Тя очаква съществен спад на бизнеса с Великобритания

Снимка: БТА

Германската индустрия остана много озадачена от решението на британците да напуснат ЕС, пише ДПА. Представителите на индустрията се опасяват от тежки и непосредствени последствия за търговията с Острова.

Във филиали на германски предприятия във Великобритания работят повече от 400 000 души. „Brexit е удар за германската икономика, една много неприятна изненада“, заяви президентът на Германската търговско-индустриална камара Ерик Швайцер.

И експортните фирми говорят за катастрофа за Великобритания, Европа и Германия. „Изумително е, че най-старата демокрация на света ни обръща гръб“, отбеляза шефът на Съюза за външна търговия Антон Бьорнер. „Британците ще са първите, които ще пострадат от икономическите последствия.“

По преценка на представителите на индустрията, Brexit ще има пряко негативно отражение върху икономическите връзки с Обединеното кралство. „Очакваме в идните месеци съществен спад на бизнеса с Великобритания“, каза главният управител на организацията на индустриалците Маркус Кербер. Особено засегнати от Brexit са автомобилният бранш, енергетиката, телекомуникациите, електрониката, металургията, търговията на дребно и финансите.

Президентът на Организацията на автомобилната индустрия Матиас Висман призова към сдържаност: „След излизането от Европейския съюз никой не би трябвало да има интерес да възпрепятства стокообмена между Великобритания и Европа като допълнително го оскъпява.“ Британският пазар от своя страна е силно зависим от вноса.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: