Отидете към основна версия

1 103 0

12 септември: Светът в снимки

  • свят-
  • снимки-
  • светът в снимки
Снимки АП и Синхуа / БТА

Мюсюлманският свят празнува Курбан Байрам. В Саудитска Арабия започна годишното мюсюлманско поклонение хадж. Стотици хиляди вярващи, облечени в бели роби, се стекоха към двата свещени за исляма градове - Мека и Медина. По време на празника, известен и като празник на жертвоприношението, се принася жертва в името на Аллах, чрез който да бъдат изкупени и опростени сторените през годината грехове.

Тазгодишният фестивал за ретро автомобили „Goodwood Revival 2016“ в английското градче Гудууд, близо до Чичестър, освен със стари, лъскави коли, може да се похвали и с отдадени участници, които изцяло са се потопили в духа на миналото.

Върховният съд на Индия в понеделник нареди южният щат Карнатака да освободи водите на спорната река, за да достигнат до съседния щат Тамил Наду. Жителите на двата щата влязоха в ожесточени сблъсъци заради невъзможността да се договорят как да споделят водата помежду си. Заради тежките прояви на насилие десетки индийци бяха ранени, а проявите на вандализъм превърнаха много сгради в развалини.

Китай и Русия започнаха мащабни военноморски учения в Южнокитайско море. Те се провеждат край бреговете на южната китайска провинция Гуандун и в тях участват кораби, подводници, самолети, хеликоптери, пехотинци и бронирана бойна техника. Осем дневното учение е наречено „Морско взаимодействие – 2016”.

Премиерът на Виетнам Нгуен Суан Фук  посети китайската столица Пекин. Той бе посрещнат от членове на почетната стража пред Двореца на народа (сградата на парламента на площад Тянанмън). Той е на шестдневно посещение в Китай с цел подобряване на икономическите връзки въпреки съществуващите спорове за Южнокитайско море.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас посети остров Тасос, където бе обявено извънредно положение, заради горските пожари, които трети пореден ден унищожават домове и ферми на територията на острова.

Луксозният "Тръмп Интернешънъл хотел" поместен в една от емблематичните сгради в центъра на американската столица Вашингтон, отвори врати за посетители в понеделник.  Кандидатът за президент на САЩ, който се занимава с недвижими имоти, спечели 60-годишен лизинг от федералното правителство, за да превърне сградата на старата поща, намираща се на Пенсилвания авеню, в хотел. Грандиозното официално откриване на хотела ще се състои през октомври.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини