Отидете към основна версия

3 647 6

21 октомври 1805 г. Умира британският адмирал Хорейшо Нелсън

  • хорейшо нелсън-
  • англия-
  • трафалгар

Френската и испанската флота са разбити близо до брега на Испания

На 21 октомври 1805 г. се състои Битката при Трафалгар. Британската флота, ръководена от адмирал Хорейшо Нелсън, побеждава обединените сили на френската и испанската флота близо до брега на Испания. Така британската флота става безспорна сила до ХХ век.

Цената е платена с живота на адмирал Нелсън.

Застанал на мостика на флагмана „Виктория”, вицеадмиралът подава до своите хора прочутия си сигнал – „Англия очаква всеки мъж да изпълни дълга си”. Като използва прочутата си вече таранна тактика, Нелсън се доближава до победата в тази битка. Малко след един часа Харди, капитанът на „Виктория”, го търси с очи, но го намира на колене на палубата. „Харди, май го направиха накрая…..гръбнакът ми е прострелян” – казва Нелсън и пада настрани.

Вместо да го погребат в морето като истински адмирал обаче, хората му се съобразяват с неговото завещание и след около три месеца връщат тялото му в Лондон, за да бъде погребан от любимата Ема.

За да се съхрани тялото през това време, слагат го в голяма бъчва, а после я пълнят с бренди, камфор и смирна.

Хорейшио Нелсън е роден през 1758 година в графство Норфолк. Баща му е пастор, а майка му е от благородническия род Уолпол, в който блестят сър Робърт Уолпол, първи британски премиер и неин дядо, както и други известни фигури. Майката обаче умира рано, когато Хорейшио е на 9.

Той се чувства самотен и започва да моли вуйчо си, който е морски офицер, да го вземе на кораба. Междувременно учи нещо, но когато става на 12, вуйчото става командир на кораба Raisonnable и скланя на молбите му. Нелсън е назначен за мичман и започва да се подготвя за славната и блестяща кариера, за която всъщност изобщо не е пригоден. Хорейшо Нелсън страда от морска болест.

Френската революция обаче обявява война на британците и Нелсън отново е призован, той вече командва кораба „Агамемнон”, модерно съоръжение с 64 оръдия на борда. В следващите години Хорейшио Нелсън е винаги непосредствено на предната линия в британските морски успехи в Средиземно море и Атлантика.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: