Отидете към основна версия

2 891 11

Гърция с „Пирова победа“. Опростиха й 100 млрд. евро дълг

  • гърция
Генералният директор на МВФ Кристин Лагард приветства постигнатия на срещата на върха в Брюксел значителен напредък. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният дълг на Гърция ще бъде намален със 100 млрд. евро благодарение на отказа на частните банки от половината от вземанията им от Гърция, обяви френският президент Никола Саркози, цитиран от АФП.

Държавният дълг на Гърция възлиза на 350 млрд. евро.

Частните кредитори доброволно опрощават 50%" от заемите си на Гърция, което представлява 100 милиарда евро, съобщи Саркози след продължила 10 часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

От гръцките банки ще бъде поискано същото усилие, каквото се иска от другите, уточни той.

Еврозоната бе на висотата на очакванията и направи каквото трябваше за еврото чрез постигането на споразумение на широк план за борба с дълговата криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Смятам, че бяхме на висотата на очакванията и направихме нужното за еврото. Това далеч не бе очевидно дори само преди няколко дни, каза тя, имайки предвид разногласията между страните от Еврозоната.

Предвидено е всички банки да бъдат третирани при еднакви условия, подчерта Саркози.

Той потвърди по-ранни информации, че средствата на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще бъдат увеличени до 1000 млрд. евро.

В момента размерът му е 440 млрд. евро.

Увеличаването на ЕФФС може да стане по два начина. Първият е предлагане на система от кредитни застраховки на инвеститорите, за да бъдат те насърчени да купуват държавни облигации от финансово нестабилни държави.

Конкретно ЕФФС ще гарантира част от дълга в случай на неплатежоспособност на държавата-заемодател.

Част от 440-те милиарда евро на ЕФФС вече е мобилизирана за оказване на помощ на Ирландия, Португалия и Гърция. Фондът разполага още с налични 250 до 275 млрд. евро.

Друг механизъм би бил специален фонд свързан с Международния валутен фонд, който да приема финансови приноси от нововъзникващи пазарни икономики като Китай и Русия.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че за Гърция е започнала нова ера след като банките кредиторки на страната му се съгласиха да опростят 100 млрд. евро от дълга й към тях.

За Гърция започва нова епоха, нова ера, каза той пред журналисти и спомена, че това е ново начало за Гърция.

Сега дългът на Гърция е напълно поносим,каза Папандреу.

Генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард приветства постигнатия на срещата на върха в Брюксел значителен напредък и поздрави лидерите от Еврозоната за изготвянето на програма, която „е отговор на кризата в региона“.

Още сега възнамерявам да препоръчам на управителния съвет на МВФ да отпусне следващия транш от заема за Гърция, каза Лагард.

Тя същевременно подчерта, че от основно значение е Атина да приложи икономическите реформи, за които се ангажира.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че Международният валутен фонд и страните от Еврозоната ще отпуснат на Гърция допълнителни 100 млрд. евро, предаде Асошиейтед прес.

Това означава, че държавният дълг на Гърция ще бъде намален до 120% от нейния БВП до 2020 г., добави той.

Финансови анализатори обаче предупредиха в специализираните блогове, че правителството в Атина трябва да покаже воля и да приложи на практика поетите ангажименти за реформи. Ако това не стане, то Атина е постигнала „Пирова победа“ в борбата с дълговата криза. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини