29 Октомври, 2011 21:42 6 592 3

Гръцките банки продават клоновете си в Югоизточна Европа

  • гърция-
  • банки-
  • криза

След решенията на последната среща на върха в Брюксел гръцките банки започват люта битка в търсене на „окастрените“ си капитали. В следващите 8 месеца банките трябва да покрият капитали в размер на 22 млрд. евро, като продажбата на имуществото им в балканските страни изглежда единственото възможно решение, за да избегнат заплахата от национализацията, пише GRReporter.

Въпросът за рекапитализацията на гръцките банки изглежда е най-важният в решението за окастряне на държавните облигации с 50%, като в същото време представлява основен политически избор на правителството. И то защото от бързината, с която ще бъдат намерени тези капитали, ще зависи съдбата на частните банки, чието „прегрешение“ се състои в това, че са подкрепили гръцката икономика чрез купуването на държавни ценни книжа. От тази бързина обаче ще зависи и бъдещето на пазара и на икономиката като цяло, като въпросът вече е кога ще бъдат възстановени кредитните линии за домакинствата и бизнеса.

Високопоставени фактори на банковия пазар отбелязват, че все още е рано да се преценят загубите от последните решения на срещата на върха, тъй като трябва да се изяснят още много подробности, но признават, че „сега борбата е за всички“. Имат предвид борбата, която започва веднага с изчисляването на загубите, и ще достигне своя връх през юни 2012 г., когато или всяка банка ще е събрала необходимите милиарди евро, или ще потърси помощ от Фонда за финансово-кредитна стабилност и ще се озове принудително под крилото на държавата.

Банките ще трябва да потърсят капитали от частни източници, а впоследствие от националните правителства. В случай, че тези два източника се окажат неспособни да ги стабилизират, Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) ще предостави необходимите капитали.

Така, усилията на гръцките банки трябва да се насочат първо към търсене на капитали от акционерите им чрез увеличаване на капитала, както и от използването на дългатрайните им материални активи, главно от продажбата на дъщерните им клонове в страните от Югоизточна Европа, където през последните две десетилетия гръцките банки играха ключова роля и за много от тях това беше източник на огромни печалби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 niki

    1 0 Отговор
    Sled kato rabotjat na12.5% ofizialna lihva i okolo 23% realna v skapanata BG i bankovija nadzor e dovolen, ostava te samite da si poemat lo6ite krediti i da si hodjat ot kadeto sa do6li, a zaedno s tjah i tezi koito gi tolerirat. BB i ZZ.I vsi4ki vidove KARTELNI PARTII.Za6toto pri tozi lihven % te ne iskat da im se varnat kredite a iskat da ismu4at kakvoto e vazmojno i da stanat sobstvenizi na( BG) 4rez IPOTEKITE.
  • 2 apofis

    1 0 Отговор
    Гръцки са обб,пощенска и пиреос---ако се закрият,къде ще отидат техните клиенти?????Трябва друга банка да ги закупи и поеме??????????????????
  • 3 някой си

    0 0 Отговор
    45% от банките в Бг са Гръдски.. :)