Last news in Fakti

31 Октомври, 2011 21:38 1 091 0

Папандреу тества спасителния пакет на референдум

  • гърция-
  • папандреу
Папандреу тества спасителния пакет на референдум - 1
Снимка: Архив

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че ще проведе референдум по въпроса за приетото решение от Европейския съюз в подкрепа на гръцката икономика, което включва и опрощаване на голяма част от гръцките дългове в замяна на провеждането на тежки реформи, съобщава АФП. Папандреу посочи, че от изхода на допитването ще зависи дали спасителният план ще бъде приет.

 Управляващите от ПАСОК обаче имат мнозинство от само три мандата в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която вероятно ще задържи страната в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г.

Около 60 % от гърците възприемат споразумението от срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица като негативно или по-скоро негативно за страната им, според проучване на общественото мнение.

През изминалата седмица в цяла Гърция имаше протестни прояви срещу политиката на бюджетни икономии на социалистическото правителство.

Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50% от задълженията й, или около 100 милиарда евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция.

Съдилищата в Гърция вее са затрупани от жалби от граждани, които протестират срещу новия данък върху недвижимото имущество.

Налогът се плаща със сметките за ток. Жалби са постъпили не само от отделни граждани, но и от адвокатски колегии, брокерски компании за недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА