Last news in Fakti

28 Октомври, 2011 18:25 3 843 7

Гърците унижиха и военните

  • гърция-
  • протест-
  • германия-
  • военни
Гърците унижиха и военните - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредните протести в Солун отложиха военния парад по случай участието на страната във Втората световна война, предаде „Евронюз“. Става дума за денят „Не“ на ултиматума на Италия да се предаде през 1940 г. Недоволните от мерките на правителството за справяне с кризата отново хулиха кабинета, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. „Още веднъж казваме НЕ на всеки, който се опитва да дойде тук и да открадне страната ни – било германци или който и да е“, заяви един от демонстрантите в столицата Атина.

Все пак в повечето гръцки градове военните паради се състояха.  Правителството твърди, че протестиращите споделят само вижданията на крайно леви политически партии и синдикатите.

След като стана ясно, че протестиращите солунчани нямат намерение да освободят булеварда, по който се предвиждаше да мине парадът, президентът Каролос Папуляс напусна трибуната под дъжд от освирквания и обидни лозунги, допълва GRReporter. „Кои са тези, които ме наричат предател? Аз бях на 15 години, когато се борих срещу фашизма” заяви президентът и се оттегли заедно с останалите официални гости. След това полицията се изтегли и протестиращите превзеха трибуната, на която разпънаха протестен плакат с надпис „Гневът ни ще ни задуши” и запяха националния химн. Военният парад така и не се проведе, но шестте хиляди солунчани аплодираха ветераните, членовете на спецчастите, служителите на „Гражданска отбрана” и културните сдружения в града.

След като напусна трибуната Каролос Папуляс замина веднага за Атина. „Дължим извинение на президента” бе реакцията на солунския кмет Янис Бутарис. След като стана ясно, че военният парад така и няма да се проведе той заяви: „Днес се насладихме на пълното осмиване на институциите”. 

Под далеч по-малко напрежение, но все пак под бурни лозунги и освирквания премина ученическият парад в Атина. Протестиращи граждани и ученици обградиха площад Синтагма от всички страни и скандираха лозунги срещу правителството и министъра на образованието Анна Диамандопулу, която се намираше на официалната трибуна.

Веднага след завръщането си в Атина Каролос Папуляс издаде една изпълнена с гняв писмена декларация за събитията и отмяната на военния парад в Солун. „Нещата, които се случиха днес в Солун са една възможност да се спрем и да помислим: Патриоти ли са всички онези, които помрачават една национална годишнина? Този, който вика най-силно ли е правият? Демократи ли са онези, които следат на публичното пространство като на своя собственост? По какъв начин броим болшинствата? С участието в протестни действия или с изборите, които според конституцията се провеждат на всеки четири години? Съществува правото, както и злоупотребата с него, съществува справедливият гняв и неговата дегенерация, съществува ясна разграничителна черта между една уредена държава и една социална организация без правила и без демократична основа. Правя тези забележки вярвайки, че изходът на страната ни от кризата е въпрос не само на цифри, но и един дълбоко политически и културен въпрос” се посочва в президентската декларация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    0 0 Отговор
    га ядохте кюфтетата не ревахте а,а сега плачете .
  • 2 дорн дьорд

    0 0 Отговор
    Гърците имат достоен президент, за разлика от нас !
  • 3 buditel

    0 0 Отговор
    Гърците наистина са достоен народ заслужавашти респект и уважение. ние сме овце и си заслужаваме съдбата. ние допуснахме да ни продадат заедно с дуржавицата ни за жълти стотинки и за това докато свят светува ште сме евтините роби на европа а и не само на ежропа а на цял свят.
  • 4 юлиян маринов

    0 0 Отговор
    :)))))
  • 5 юлиян маринов

    0 0 Отговор
    :)))))
  • 6 юлиян маринов

    0 0 Отговор
    :)))))
  • 7 юлиян маринов

    0 0 Отговор
    :)))))