Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 08:16 2 873 11

Гърция с „Пирова победа“. Опростиха й 100 млрд. евро дълг

  • гърция
Гърция с „Пирова победа“. Опростиха й 100 млрд. евро дълг - 1
Генералният директор на МВФ Кристин Лагард приветства постигнатия на срещата на върха в Брюксел значителен напредък. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният дълг на Гърция ще бъде намален със 100 млрд. евро благодарение на отказа на частните банки от половината от вземанията им от Гърция, обяви френският президент Никола Саркози, цитиран от АФП.

Държавният дълг на Гърция възлиза на 350 млрд. евро.

Частните кредитори доброволно опрощават 50%" от заемите си на Гърция, което представлява 100 милиарда евро, съобщи Саркози след продължила 10 часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

От гръцките банки ще бъде поискано същото усилие, каквото се иска от другите, уточни той.

Еврозоната бе на висотата на очакванията и направи каквото трябваше за еврото чрез постигането на споразумение на широк план за борба с дълговата криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Смятам, че бяхме на висотата на очакванията и направихме нужното за еврото. Това далеч не бе очевидно дори само преди няколко дни, каза тя, имайки предвид разногласията между страните от Еврозоната.

Предвидено е всички банки да бъдат третирани при еднакви условия, подчерта Саркози.

Той потвърди по-ранни информации, че средствата на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще бъдат увеличени до 1000 млрд. евро.

В момента размерът му е 440 млрд. евро.

Увеличаването на ЕФФС може да стане по два начина. Първият е предлагане на система от кредитни застраховки на инвеститорите, за да бъдат те насърчени да купуват държавни облигации от финансово нестабилни държави.

Конкретно ЕФФС ще гарантира част от дълга в случай на неплатежоспособност на държавата-заемодател.

Част от 440-те милиарда евро на ЕФФС вече е мобилизирана за оказване на помощ на Ирландия, Португалия и Гърция. Фондът разполага още с налични 250 до 275 млрд. евро.

Друг механизъм би бил специален фонд свързан с Международния валутен фонд, който да приема финансови приноси от нововъзникващи пазарни икономики като Китай и Русия.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че за Гърция е започнала нова ера след като банките кредиторки на страната му се съгласиха да опростят 100 млрд. евро от дълга й към тях.

За Гърция започва нова епоха, нова ера, каза той пред журналисти и спомена, че това е ново начало за Гърция.

Сега дългът на Гърция е напълно поносим,каза Папандреу.

Генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард приветства постигнатия на срещата на върха в Брюксел значителен напредък и поздрави лидерите от Еврозоната за изготвянето на програма, която „е отговор на кризата в региона“.

Още сега възнамерявам да препоръчам на управителния съвет на МВФ да отпусне следващия транш от заема за Гърция, каза Лагард.

Тя същевременно подчерта, че от основно значение е Атина да приложи икономическите реформи, за които се ангажира.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че Международният валутен фонд и страните от Еврозоната ще отпуснат на Гърция допълнителни 100 млрд. евро, предаде Асошиейтед прес.

Това означава, че държавният дълг на Гърция ще бъде намален до 120% от нейния БВП до 2020 г., добави той.

Финансови анализатори обаче предупредиха в специализираните блогове, че правителството в Атина трябва да покаже воля и да приложи на практика поетите ангажименти за реформи. Ако това не стане, то Атина е постигнала „Пирова победа“ в борбата с дълговата криза. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    1 0 Отговор
    Безплатен обяд няма!!! Тези 100 млрд. EUR не сме ги изяли, изпили и пропиляли ние, за да плащаме и за да сме солидарни със съседите, които по търтейско-византийски метод отново успяха да рекетират Европа с молби, възгласи и стенания... Подобни подмолни действия ни цакат с по-високи лихви, по-висока степен на риска, по-скъпи кредитни ресурси за почти умрялата ни икономика. България трябва да върви по свой път, не са ни нужни ЕС и Еврозоната... Това, което се случва в момента е само малък привиден жест на спасение, но падането за всички тепърва предстои! Банките никога не губят, те затова са банки и дори Саркози и Меркел трудно биха им заповядали без да са обещали нещо друго, невидимо за обкновените наблюдатели. Ха, наздраве!
  • 2 капитен

    0 0 Отговор
    битият бит ,ялия и пилия са добре, а ние да духаме сладоледа
  • 3 savest

    0 0 Отговор
    гръкът си е грък - ядат, пият .... но друг да им плаща сметките...
  • 4 азззззззззззззззз

    0 0 Отговор
    ами, който си го може, си го може. които не като БГ........
  • 5 дорн дьорд

    0 0 Отговор
    През 1994 година и на нас ни опростиха близо 50 % дълг, натрупан от комунистическа България.
  • 6 Анелия Янкова

    0 0 Отговор
    Do koga?
  • 7 dedo prydlio

    0 0 Отговор
    нищо безплатно няма ( освен бой и е.. ).
  • 8 manolovv

    0 0 Отговор
    С две думи който стачкува печели!!! Разправям им аз на всички давайте да стачкуваме бе хора имаме най-ниските доходи в Европа! Аааа не ! Няма смисъл! нищо няма да се промени! Е Гърците със стачки си го извоюваха!!! А ние - спим!!! Пенсионерите най-много! Тях поне няма кой да ги изгони от работа като нас!!! Ама те се срамуват и търпят мизерия! И чакат на децата им да ги хранят! Резил!! И срам!!! Нищо нямало да стане! Гърците показаха, че може да стане!!! Живяха си 25 години на широко, трупаха си дългове, плащаха от големите си пенсии на нашите майки и дъщери, и баби да им слугуват, да им чистят , че и други работи да им правят ( да не ги споменаваме тук, че си е голям резил) и после постачкуваха малко и хоп опростиха им дълговете!!! А ние в България търпим, мизерстваме и продължаваме да чакаме някой да ни оправи!!! Стачка и протест му е майката!!! Гърците го доказаха!!!
  • 9 gost

    0 0 Отговор
    PROST NAROD SLABA DARJAVA. I KAKVO MALAKITE PAK 6APKA NA TOJAGA,A NA6ITE PENSIONERI UMIRAT OT GLAD. IZBERETE GUMENATA GLAVA O6TE EDIN PAT I 6TE VI PRIKLIU4I.....
  • 10 dtdim

    0 0 Отговор
    Да и на нас ни опростиха дълг но не МВФ , а частните банки и без никакъв натиск. При това нашия дълг беше 7 милярда долара ,което си е нищо в сравнение с Гърция. Бат Бойко поиска стимулиращи програми за тези дето спазват финансова дисциплина, ама нейсе. Гърция не е кой знае колко по-голяма от България но си живеят на широк и не им пука,а ни е се свиваме и свирим,че живота ни е лош. Както казва manolov - "С две думи който стачкува печели!!!"
  • 11 pako

    0 0 Отговор
    НЯМА ПО НАГЛО,МЪРЗЕЛИВО ПЛЕМЕ ОТ ГЪРЦИТЕ!!!ТОВА СА ПРИМАТИ,СВИКНАЛИ ДА РАЗМЯТАТ ТЯХНАТА "МЕГАЛИ ИДЕЯ" И ДА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ,КАТО БОГОВЕ И ВСИЧКИ ДА ИМ СЛУГУВАТ!СЕГА КАКВО?ЯЛИ ПИЛИ И ДРУГИ ДА ИМ ПЛАЩАТ,А НАШИЯ БОЙКО ДА СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ,ЧЕ СМЕ ПРИМЕРНА ДЪРЖВА,ЗА КАКВО???ЗА ДА ПЛАЩАМЕ СМЕТКИТЕ НА МАЛАКИТЕ,КОИТО И БЕЗ ТОВА НИ ПРЕЗИРАТ,МРАЗЯТ И ТЪПЧАТ,ЗАЩОТО СЕ МИСЛЯТ ЗА НЕЩО,А ВСЪШНОСТ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ,ЧЕ САМО ТЕЗИ КОИТО СА ИМАЛИ НЕЩО ОБЩО С ТЯХ БИХА МЕ РАЗБРАЛИ!!!ТОВА НАГЛО СЪЩЕСТВО,РАБОТИ ПО 3,4 ЧАСА НА ДЕН И ИСКА 100 ЕВРО,ЗАЩОТО Е БИЛ "ЕЛИН" И ТАКА ТРЯБВАЛО!!!!