Отидете към основна версия

1 509 0

Гърция все пак избра Пападимос

  • гърция-
  • лукас пападимос-
  • правителство

Коалиционното правителство полага клетва утре

Бившият гуверньор на гръцката национална банка и бивш вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос е номиниран за премиер на бъдещото коалиционно правителство, съобщи гръцката агенция АНА. Неговите задачи ще бъдат ратифицирането на новото споразумение за помощ от ЕС и провеждането на предсрочни избори. Новото гръцко коалиционно правителство ще положи официално клетва в петък. Церемонията ще се състои в 14.00 часа.

„Гърция е на кръстопът и трябва да се справи с огромни проблеми“, заяви Пападимос след избирането му за премиер. „Гръцката икономика е изправена пред големи проблеми въпреки положените огромни усилия... Страната е на съдбоносен кръстопът", добави бившият вицепрезидент на ЕЦБ.

Членството на страната в еврозоната е „гаранция за парична стабилност”, заяви още Пападимос. „Убеден съм, че участието в еврото е гаранция за паричната стабилност и фактор за икономическа стабилност”, посочи той пред репортери.

Преговорите за формирането на новия кабинет продължиха четири дни. В последните дни най-спряганата кандидатура за премиерския пост беше тази на Лукас Пападимос. Той обаче постави редица условия, която не бяха приети от консерваторите.

Според Ройтерс снощи досегашният премиер и лидер на ПАСОК Георгеос Папандреу е казал на лидера на "Нова демокрация" Андонис Самарас, че приема условията, които Пападимос е поставил, за да стане премиер, и е приканил опозиционния лидер също да се свърже с бившия висш ръководител на ЕЦБ.

Пападемос е поискал двете основни политически партии да подпишат, че приемат спасителния план на Еврозоната, както и по-гъвкав срок за правителството, което ще оглави – то да има повече време от стоте дни до 19 февруари, за когато са предвидени предсрочните избори. Пападимос иска още в новия кабинет да бъде представена и опозиционната "Нова демокрация", която засега отказва да влезе в новото правителство.

Сред лансираните имена за наследник на Папандреу бяха още сегашният европейски омбудсман Никифорос Диамандурас, номиниран от ПАСОК. Предложението на „Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас. Гръцката национална телевизия НЕТ обяви, че правителството ще оглави председателят на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис.

Снощи „Ройтерс“ съобщи, че председателят на парламента Филипос Пецалникос ще оглави новото коалиционно правителство на Гърция. „Постигнахме съгласие за Пецалникос, но нещата могат да се променят, след като премиерът се срещне с президента“, обяви източник на агенцията, запознат с разговорите между управляващите социалисти и консервативната опозиционна „Нова демокрация“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини