Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 11:29 958 0

Гърция чака новия си премиер

  • гърция-
  • лукас пападимос-
  • никифорос диамандурос-
  • георгиос папндреу

Еврозоната иска писмени гаранции от Атина

Гърция чака новия си премиер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трескавите консултации за избор на новия министър-председател на Гърция продължават и днес. Очаква се в скоро време името му да бъде огласено, съобщава „Нова гръцка телевизия“, като се позовава на източник от кабинета. Три са основните кандидатури за стола на настоящия министър-председател Георгиос Папндреу. Това са банкерът Лукас Пападимос, бивш заместник-председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), европейският омбудсман Никифорос Диамандурос и представителят на Гърция в Международния валутен фонд (МВФ) Панайотис Румелиотис, съобщава в. „Етнос“.

Вчерашните разговори между ПАСОК и „Нова демокрация“ са били трудни, тъй като смятаният за фаворит за поста Лукас Пападимас е поставил определени условия, с които консерваторите не са съгласни. Опитният банкер и политик поиска гаранции, че оглавяваният от него кабинет ще може да действа самостоятелно.

Според медиите, по-подходящата кандидатура в такъв случай е сегашният европейски омбудсман Никофорос Диамандурас, който от своя офис в Страсбург съобщи, че с него е говорено за възможно оглавяване на кабинета, но той също е поставил условия.

В. „Етнос“ отбелязва, че първият кръг от консултациите за състава на новото правителство е бил „положителен“, но без да има конкретен резултат с коментара, че лидерите на двете партии ПАСОК и „Нова демокрация“ - Папандреу и Андонис Самарас, са в непрекъснат контакт и че комуникацията между тях върви в позитивна насока.

Самарас поискал в новото правителство да не бъдат включени представители на крайнодясната партия ЛАОС и Демократичния алианс. Лидерът на ЛАОС обяви, че няма да участва в правителството, въпреки че първоначално настояваше за коалиционен кабинет. Лидерката на Демократичния алианс Дора Бакояни заяви, че ще подкрепи новото правителство, но няма да участва в него.

Според в. „Вима“ при последния си разговор със Самарас Папандреу ясно посочил, че постигнатото между двамата принципно споразумение за кабинета на сътрудничеството и избора на нов премиер не може да направи крачка напред, докато лидерът на консерваторите не приеме в правителството да участват негови представители на някои от министерските постове.

Междувременно Ееврогрупата иска от двете партии - ПАСОК и „Нова демокрация“, писмени гаранции, с които те да се ангажират във връзка с условията, посочени в споразумението от 26 октомври с Еврозоната за втория спасителен пакет за Гърция, както и с реализирането на договорените реформи, за да може да бъде отпуснат шестия транш от заема за Гърция в размер на 8 млрд. евро.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и комисарят по икономическите и валутните въпроси на ЕС Оли Рен заявиха, че след съставянето на новото правителството в Гърция представителите на кредиторите от т. нар. тройка ще пристигнат в Атина, за да финализират изготвянето на новата програма за Гърция.
„Ще поискаме от гръцките власти да изпратят писмо, подписано от двете основни партии, в което да се потвърждава ангажиментът на страната да спазва договорените мерки за оздравяване на публичните финанси на Гърция, както и европейския спасителен план от 27 октомври“, заяви президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер след заседанието на финансовите министри от Еврозоната в Брюксел.

Това писмо е условието, което се поставя за отпускането на следващия транш от 8 млрд. евро в рамките на първия спасителен план за Гърция. Той е жизненоважен за страната, която в противен случай може да се окаже в състояние на неплатежоспособност, уточни Юнкер.

Отпускането на този транш може да се извърши по-късно този месец, ако бъде изпълнено това условие, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Еврозоната беше дала принципното си съгласие преди малко повече от две седмици за отпускането на този транш, но замрази изплащането му след намерението за организиране на референдум в Гърция, което в крайна сметка бе изоставено и бе постигнато споразумение за сформиране на правителство на националното единство, в което няма да участва сегашният премиер Георгиос Папандреу.

Решението ни продължава да е валидно. Очакваме писменото потвърждение, че правителството (на националното единство) приема договорените мерки, заяви Жан-Клод Юнкер. Единството трябваше да е постигнато още преди месеци, отбеляза Юнкер.

Европейските представители обаче отхвърлиха идеята, че са се намесили във вътрешните дела на Гърция, като са призовали за сформиране на правителство на националното единство. Те заявиха, че националното единство е необходимост за страната предвид сегашните предизвикателства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА