Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 11:52 851 0

Преговорите за избор на премиер на Гърция буксуват

  • гърция-
  • папандреу-
  • пасок-
  • нова демокрация

Съставът на коалиционния кабинет ще бъде обявен днес

Преговорите за избор на премиер на Гърция буксуват - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети пореден ден продължават консултациите за избор на нов премиер на Гърция. Въпреки че вчера се очакваше наследникът на Георгеос Папандреу да положи клетва, все още не е обявено кой ще е той.

Източници от двете основни партии – ПАСОК и „Нова демокрация“, съобщиха, че има известни проблеми около най-спряганата кандидатура за поста - тази на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос. Поради тази причина не е и постигнато споразумение за бъдещия министър-председател.

По-късно днес ще бъде обявен съставът на новото коалиционно правителство в Гърция. Това ще стане след срещата Папандреу с президента Каролос Папуляс. След нея държавният глава ще председателства среща на лидерите на политическите партии и ще обяви новия кабинет.

Председателят на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис най-вероятно ще бъде новият премиер на Гърция. Това съобщи днес гръцката национална телевизия НЕТ.

Сред спряганите имена за наследник на Папандреу са още сегашният европейски омбудсман Никифорос Диамандурас, номинирани от ПАСОК. Предложението на „Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас.

Вицепремиерът и министър на финансите Евангелос Венизелос, който също се обсъждаше за премиерския пост, най-вероятно ще запази позицията си във финансовото министерство.

Коалиционния кабинет трябва да подготви провеждането на предсрочните избори, които ще се състоят на 19 февруари 2012 година. Папандреу се съгласи да подаде оставка, след като получи подкрепата на опозицията за новата спасителна програма на ЕС.

Европейският съюз поиска писмени гаранции за изпълнение на кредитното споразумение с Гърция от петима водещи гръцки представители. Сред тях трябва да фигурират тези на сегашния и на бъдещия премиер. Еврогрупата очаква писмото с петте подписа заедно с останалите писмени гаранции на Гърция по новото споразумение за финансова подкрепа, за да отпусне шестия транш от кредита от 8 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА