Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 18:27 1 546 0

Филипос Пецалникос май ще е новият премиер на Гърция (обновена)

  • гърция-
  • правителство-
  • георгеос папандреу-
  • филипос пецалникос

Президентът ще обяви състава на коалиционния кабинет

Председателят на парламента Филипос Пецалникос ще оглави новото коалиционно правителство на Гърция, съобщиха източници от двете големи партии в страната, цитирани от „Ройтерс“. Сред трудни тридневни преговори ПАСОК и „Нова демокрация“ успяха да постигнат споразумение кой да седне в стола на Георгиос Папандреу.

„Постигнахме съгласие за Пецалникос, но нещата могат да се променят, след като премиерът се срещне с президента“, обяви източникът, запознат с разговорите между управляващите социалисти и консервативната опозиционна „Нова демокрация“. Министър-председателят Георгиос Папандреу и опозиционният лидер Андонис Самарас водят преговори за следващия премиер на страната от миналата неделя.

Филипос Пецалникос е роден на 1 декември 1950 в Северна Гърция. Той следва право в солунския университет "Аристотел" и в университета в Бон. През 1974 г. е един от основателите на партията ПАСОК и участва в дейностите й докато е в Германия. Женен е за германската адвокатка Мариеле Бийдендик и има три деца. За първи път става депутат от ПАСОК през 1985 г., а между 1994 и 1996 г. е министър на образованието.

В последните дни най-спряганата кандидатура за премиерския пост беше тази на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос. Той обаче постави редица условия, която не бяха приети от консерваторите.

Сред лансираните имена за наследник на Папандреу бяха още сегашният европейски омбудсман Никифорос Диамандурас, номиниран от ПАСОК. Предложението на „Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас. Гръцката национална телевизия НЕТ обяви, че правителството ще оглави председателят на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се сбогува с гърците в обръщение към нацията по гръцката национална телевизия. Името на новия премиер обаче не бе разкрито, а гръцките управляващи за пореден път погазиха по-рано обещаните срокове и сега се очаква среща в четвъртък при президента Каролос Папуляс.

Лидерът на ПАСОК заяви, че независими от различията, коалиционно правителство ще бъде сформирано и споразумението с ЕС за финансовата помощ ще бъде изпълнено. По думите му, политическите сили в Гърция си сътрудничат за извеждането на страната от кризата. Папандреу подчерта, че ще бъде направено всичко възможно страната да остане в еврозоната.

"Да бъдеш грък не е съдба, това е избор. За мен това бе избор. Не се интересувам от никаква политическа позиция, включително тази на министър-председателя. Благодаря на всички ви, на всички гърци", заяви Папандреу. "Желая успех на новия премиер и новото правителство. Ще се опитам да ги подкрепям", допълни той.

Папандреу трябва да връчи оставката си на президента Папуляс.

Лидерът на гръцката опозиционна партия Нова демокрация Андонис Самарас обяви, че партията му няма да спира напредъка по избирането на следващ премиер на страната, с което остави решението в ръцете на управляващите социалисти.

Преговорите за избиране на нов министър-председател бяха отложени, въпреки че по-рано председателят на парламента Филипос Пецалникос изглеждаше все по-близо до поста на Папандреу.

Мнозина биха искали това да се случи, но Нова демокрация няма да бъде част от проблема. Фокусирани сме върху конституцията. Решението за новия премиер зависи от тези, които имат мнозинство в парламента, подчерта Самарас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА