Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 16:29 774 1

Новото правителство на Гърция положи клетва

  • гърция-
  • лукас пападимос-
  • правителство

Представители на крайната десница влизат в коалиционния кабинет

Лукас Пападимос положи клетва като премиер на Гърция, предаде АФП. Официалната церемония започна малко след 16.00 часа. На нея присъстваха гръцкият архиепископ Йероним и държавният глава Каролос Папуляс.

Пападимос ще бъде начело на коалиционно правителство на националното единство, което трябва да ратифицира ключовото споразумение с ЕС, за да спаси страната от банкрут. Временният кабинет трябва да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори, които ще се състоят през февруари.

В 49-членния коалиционен кабинет влизат представители на три партии - управляващата ПАСОК, основната опозиционна сила – консервативната „Нова демокрация“, и националистическата ЛАОС. Крайната десница не е участвала в управлението на Гърция от 1974 г. след падането на военната диктатура.

Евангелос Венизелос запазва поста си на министър на финансите и вицепремиер. Андреас Ловердос също ще продължи да бъде министър на здравеопазването и здравното осигуряване. Анна Диамадопуло остава начело на министерството на образованието, както и Георгиос Кутруманис - начело на министерството на заетостта и социалното осигуряване. Михалис Хрисохоидис продължава да бъде министър на регионалното развитие и конкурентостта.

Новият премиер на Гърция  е направил редица промени в състава на досегашния кабинет.  Сменени са министрите на външните работи и на отбраната, които сега са от „Нова демокрация”. За министър на външните работи е назначен бившият еврокомисар Ставрос Димас. Министър на отбраната стана бившият кмет на Атина Димитрис Аврамопулос.

Анастасиос Яницис от ПАСОК е новият министър на вътрешните работи.

Макис Форидис, 47- годишен, става министър на инфраструктурата и ще се присъедини към още трима свои съратници от партията ЛАОС, които получиха постове на министри в новия кабине

Очаквайте подробности!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    0 0 Отговор
    пак се оправиха гарчулята