Отидете към основна версия

1 481 7

Основната цел на процеса от Астана е постигната

  • астана-
  • преговори-
  • сирия

Страните потвърдиха постигнатите по-рано договорености за прекратяване на огъня в Сирия

Снимка: БТА/АР

Като резултат от проведените в Казахстан преговори за Сирия Иран, Русия и Турция приеха Съвместно заявление, в което определиха Астана като ефективна платформа за пряк диалог. Страните потвърдиха постигнатите по-рано договорености за прекратяване на огъня.

В Съвместното заявление на страните, което бе прочетено от министъра на външните работи на Република Казахстан Кайрат Абдрахманов, е отбелязано, че делегациите от Русия, Турция и Иран подкрепят започването на преговорите между правителството на Сирия и въоръжената опозиция.

Специалният пратеник на Генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура започна своето изказване с думи на благодарност към Казахстан за организирането на преговорния процес по сирийския въпрос.

„Бих искал да изразя благодарност от името на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждането в Казахстан на това важно мероприятие, и в частност, на президента Назарбаев, за важния принос в постигането на мира в Сирия. Искам да отбележа ролята на сирийските страни – правителството на Сирия и опозицията. Изискваше се голяма политическа воля и от двете страни, за да дойдат и за първи път от дълги години да седнат на масата за преговори”, отбеляза Де Мистура.

Председателят на Сената на Парламента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев отбеляза уникалния, безпрецедентен формат на проведените в Астана преговори за Сирия. Те, от една страна, свидетелстват за нарасналата заинтересованост на цялата световна общност в урегулирането на тази криза, а от друга – признаването на потенциала на Казахстан и държавния глава Нурсултан Назарбаев като авторитетен и безпристрастен посредник в такова трудно дело.

По мнението на Токаев преговорите в Астана ще послужат като сериозен импулс за по-нататъшните преговори в Женева по този сложен проблем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини