Отидете към основна версия

2 414 13

5 факти за връзките между Швейцария и Русия

  • швейцария-
  • русия-
  • връзки

Руската революция изглежда се отбелязва в Швейцария с много изложби. Покрай тях става известно колко много са връзките между двете страни, пише swissinfo. Ето 5 факти от историята, които са малко известни.

Първите контакти между Швейцария и Русия са от 17 век

Още през 1667 г. Република Женева и Московската канцелария за външни връзки установяват официални отношения. Цар Иван V( цар на Русия от1682 до1696) разменя с правителството на Женева официални посланици.

Цар Александър I прави дарение на Швейцария

Руският цар Александър I дарява на 100 000 рубли за преодоляване на глада в източна Швейцария. За това съобщава историкът Ролф Золанд.

Швейцарско-руско търговско споразумение от 1941 г.

След преговори, които траят пет седмици, на 24.2. 1941 г. се подписва търговско споразумение между Швейцария и Съветския съюз, което влиза в сила от 1.3.1941 г. По това време Съветският съюз и искал техническа помощ от швейцария за своята часовникарска индустрия. Заради избухването на войната между Германия и Съветския съюз споразумението de facto е прекратено, но не и de jure.

От Ленин до Ходорковски.

Швейцария е убежище на много известни политически преследвани руснаци. Заради неутралитета на Швейцария и нейното либерлано-демоктатично устройство през 19, 20 и 21 век много политически емигранти са намерили убежище в Алпийската Република. Владимир Улянов, наречен Ленин, пише своите тези в централната библиотека на град Цюрих. Алексндър Солженицин е живял две години в Швейцария, както и друг критик на Кремъл – Михаил Ходорковски.

Първото официално руско посещение в Швейцария е през 2009 г.

Посещението на тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев през 2009 г. е първото официално руско посещение в Швейцария. До тогава Швейцария не е посещавана от руски цар, генерален секретар или президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини