Last news in Fakti

26 Февруари, 2017 10:33 2 400 13

5 факти за връзките между Швейцария и Русия

  • швейцария-
  • русия-
  • връзки

Руската революция изглежда се отбелязва в Швейцария с много изложби. Покрай тях става известно колко много са връзките между двете страни, пише swissinfo. Ето 5 факти от историята, които са малко известни.

Първите контакти между Швейцария и Русия са от 17 век

Още през 1667 г. Република Женева и Московската канцелария за външни връзки установяват официални отношения. Цар Иван V( цар на Русия от1682 до1696) разменя с правителството на Женева официални посланици.

Цар Александър I прави дарение на Швейцария

Руският цар Александър I дарява на 100 000 рубли за преодоляване на глада в източна Швейцария. За това съобщава историкът Ролф Золанд.

Швейцарско-руско търговско споразумение от 1941 г.

След преговори, които траят пет седмици, на 24.2. 1941 г. се подписва търговско споразумение между Швейцария и Съветския съюз, което влиза в сила от 1.3.1941 г. По това време Съветският съюз и искал техническа помощ от швейцария за своята часовникарска индустрия. Заради избухването на войната между Германия и Съветския съюз споразумението de facto е прекратено, но не и de jure.

От Ленин до Ходорковски.

Швейцария е убежище на много известни политически преследвани руснаци. Заради неутралитета на Швейцария и нейното либерлано-демоктатично устройство през 19, 20 и 21 век много политически емигранти са намерили убежище в Алпийската Република. Владимир Улянов, наречен Ленин, пише своите тези в централната библиотека на град Цюрих. Алексндър Солженицин е живял две години в Швейцария, както и друг критик на Кремъл – Михаил Ходорковски.

Първото официално руско посещение в Швейцария е през 2009 г.

Посещението на тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев през 2009 г. е първото официално руско посещение в Швейцария. До тогава Швейцария не е посещавана от руски цар, генерален секретар или президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 24 Отговор
    Тогава путлер/ ПУТин + хитЛЕР/ да се насочи към реализиране на кримският/ донбаският сценарий в Цюрих и Женева, а? Защо путлерова русия да не осъществи военна агресия/ незаконна окупация и незаконна анексия/ на Цюрих и Женева? Може би защото Швейцария за 2 астрономически часа може да събере над 120 000 войника? Руснаците много се надуват, но пред Швейцария не могат да шукнат!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 гост

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Много тъп коментар!!!

    Коментиран от #4

  • 3 ти си куку бе

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Хаааххааха-госте...тук изби рибата бе....Много ми е чудно-виждайки твоят коментар,как си се научил въобще да пишеш...--тотален абсурд си пич--тотален....
  • 4 кроко

    2 16 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    То пък твоя много умен
  • 5 СССР

    15 6 Отговор
    без разрешение от МОСКВА нищо в света не може да се случи хаахахаах!!!
  • 6 РД 180

    18 4 Отговор
    Дори смешният американски световен РЕД зацикли пред портите на МОСКВА!!!
  • 7 Аууууууу

    8 5 Отговор
    Кроко и госта са в една и съща стая в Карлуково, даже май пишат от един и същ комп.

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    6 3 Отговор
    Горният ник някакси е позабравил, че понеже се лекува от шизофрения на стационарно лечение, след 5 минути лекуващият го лекар ще мине на визитация. Не е ли време да се подготви за нея, вместо да пише налудни идеи в нета?
  • 9 кроко

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Аууууууу":

    Моля откачалките от Бяла русенско да не се занасят много и да не се опитват да се правят на баба Ванга , защото хич не им се получава.

    Коментиран от #13

  • 10 Kcaniba

    8 6 Отговор
    Москва рулзз!!
    а мишоците тук- путлер, лузер, тролчовци и козячета само си млчюясуат сополите!))
  • 11 Kcaniba

    4 5 Отговор
    * млЯскат сополите (пардон) )))

    Коментиран от #12

  • 12 кроко

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Гледай да не се задавиш със собствените си сополи
  • 13 ссс

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "кроко":

    аз съм ги обиколил сичките лудници в бг, тоа не е пациент, не съм го виждал там, фалшив е! и сао ас се прая на баба ванга