Отидете към основна версия

3 803 27

Сеул към Вашингтон: Няма да платим за ПРО щита!

  • южна корея-
  • сащ-
  • про-
  • щит-
  • северна корея-
  • защита-
  • плати

Напрежение на Корейския полуостров

Снимка: БТА/ AP

Южна Корея отхвърли възможността да плати един милиард долара на САЩ за разполагането на противоракетен щит на нейна територия, съобщи „Ал Джазира“.

От американските въоръжени сили обявиха, че първите елементи на противоракетната система „THAAD” са пристигнали в страната и до дни щитът ще бъде приведен в оперативна готовност.

„Информирах Южна Корея, че ще бъде уместно, ако платят. Това е система за един милиард долара, феноменална е“, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Наземният подвижен комплекс „THAAD“ може да прихване ракети с малък и среден обсег на действие. Обхватът на действие е 200 километра, а височината на прихващане – 150 километра. Скоростта на ракетите от американската система е 2800 м/с. Комплексът е предназначен да поразява вражеските ракети в крайната фаза на техния полет.

След Корейската война американците и Сеул поддържат близко стратегическо и военно сътрудничество. Близо 30 000 американски военнослужещи са разположени в азиатската страна.

Сеул обаче не иска да плати космическата сума за защита от Северна Корея на фона на повишеното напрежение. От министерството на отбраната са готови да предоставят инфраструктурата, но не и да платят пълната сума за ПРО системата.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможен „голям, голям конфликт“ със Северна Корея. Напрежението между Пхенян и Вашингтон драстично се увеличи през последните седмици. Държавният глава на САЩ ясно заяви, че иска да сложи край на ядрените амбиции на севернокорейците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: