Last news in Fakti

28 Април, 2017 11:18 3 799 27

Сеул към Вашингтон: Няма да платим за ПРО щита!

  • южна корея-
  • сащ-
  • про-
  • щит-
  • северна корея-
  • защита-
  • плати

Напрежение на Корейския полуостров

Сеул към Вашингтон: Няма да платим за ПРО щита! - 1
Снимка: БТА/ AP

Южна Корея отхвърли възможността да плати един милиард долара на САЩ за разполагането на противоракетен щит на нейна територия, съобщи „Ал Джазира“.

От американските въоръжени сили обявиха, че първите елементи на противоракетната система „THAAD” са пристигнали в страната и до дни щитът ще бъде приведен в оперативна готовност.

„Информирах Южна Корея, че ще бъде уместно, ако платят. Това е система за един милиард долара, феноменална е“, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Наземният подвижен комплекс „THAAD“ може да прихване ракети с малък и среден обсег на действие. Обхватът на действие е 200 километра, а височината на прихващане – 150 километра. Скоростта на ракетите от американската система е 2800 м/с. Комплексът е предназначен да поразява вражеските ракети в крайната фаза на техния полет.

След Корейската война американците и Сеул поддържат близко стратегическо и военно сътрудничество. Близо 30 000 американски военнослужещи са разположени в азиатската страна.

Сеул обаче не иска да плати космическата сума за защита от Северна Корея на фона на повишеното напрежение. От министерството на отбраната са готови да предоставят инфраструктурата, но не и да платят пълната сума за ПРО системата.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможен „голям, голям конфликт“ със Северна Корея. Напрежението между Пхенян и Вашингтон драстично се увеличи през последните седмици. Държавният глава на САЩ ясно заяви, че иска да сложи край на ядрените амбиции на севернокорейците.

Сеул към Вашингтон: Няма да платим за ПРО щита!
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рррррррррррррррррррррррррррррррррр

    33 7 Отговор
    Те така се правят пари-разбрахте ли защо САЩ се нахвърлиха срещу С.Корея...и не ми говорете празни приказки за демокрация и диктатори...--истината лъсна!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 2 лицемерие

    40 7 Отговор
    Опаааа етоя истинската причина за"безпокойството " на САЩ-пари от Ю.Корея а после и от Япония ще искат.
  • 3 Kcaniba

    36 5 Отговор
    А сега де!!!
    Мутрата ФАЩ си иска милиардчето!!!
  • 4 хаахххааааааа

    32 4 Отговор
    Чакайте бе-а къде отиде солидарността на НАТО-безкомпромисното единство на Алианса????? Нали така ни говорят и на нас.Явно излиза че това е било поредната партенка.
  • 5 Ганю

    27 3 Отговор
    Споко, Бойко ще плати, колко са 1млрд. за неговата фирма "България".
  • 6 асът на асовете

    35 5 Отговор

    До коментар #1 от "рррррррррррррррррррррррррррррррррр":

    Ами че те САЩ винаги така правят, навсякъде по света. И съжаление досега много държави им пълнеха гушите под формата на такъв "благоразумен рекет". Японците колко много пара са им наляли просто не е истина, а всъщност са една окупирана от САЩ страна, която е длъжна да се съобразява за много неща с тях. Ама Русия и Китай ще ги оправят, вече им се вижда края на краварските рекетьори, обирджии, крадци, убийци и каквото още се сетите.
  • 7 САЩ са лицемери

    25 4 Отговор
    А къде отиде НАТОВСКАТА солидарност? Че то излезе това чист рекет-натиснаха С.Корея,после поставиха ПРО-то си в Ю.Корея,а сега и да си платят-рекет от най-високо ниво.
  • 8 Кики

    23 4 Отговор
    Картинката ни е позната, още от времето на Ал Капоне.
  • 9 РЕАЛНО

    24 4 Отговор
    Рекет-100%
  • 10 Кики

    21 4 Отговор
    Масрафа, май ще го плаща Ю.Корея, а не С.Корея.
  • 11 кроко

    6 26 Отговор
    Руските подлоги ореваха орталъка и вдигнаха вой до небето, сакън, дерт ги е да не би проклетите хамериканци да приберат корейските милиарди. Все за Ю. Корея мислят !

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 кроко

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    хахаха, споко тролче, не мислим за Южна Корея, а за нас си. Като дойдат твоите турски приятели в България, дори и да искаш да платиш на НАТО, няма да те защитят. Затова инвестирай във вазелин.

    А тая велика система, дето унищожава ракети в последната фаза на полета им, няма да е лошо да направят една симулация да видим какво става когато гръмне ядрена ракета над главите на южнокорейците, вместо до задника им. Че нещо ме съмнява да има голяма полза от такова унищожаване. И да унищожи ракетата, бойната глава ако падне каква е гаранцията че няма да гръмне?!

    Коментиран от #15, #19, #21

  • 13 пущиняк

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Не-показват колко са долни американците И как приказките за солидарното НАТО са чисти лъжи....От което следва че Турция може да ни клати както си иска-ама като те чета теб-това ще ти хареше

    Коментиран от #18

  • 14 абе овча главо

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Ти наистина ли си толкова елементарен,че не разбираш къде е проблема??? Реално на никой не му дреме за парите на Ю.Корея-а за лъжите които ни повтарят с години от НАТО и САЩ-сега схвана ли???-по просто няма как да ти се обясни.

    Коментиран от #16

  • 15 кроко

    4 15 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    Не моите турски приятелм, а твоите, да твоите и на Путин, дет ша им пайти турска тръба, да си греят с руска газ оаканите турски задници.
  • 16 а ве КОЗЯ ГЛАВО

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "абе овча главо":

    Като не ви дреме, оти ревете по цял ден тук кът вдовици за ..р ?
  • 17 Ловеца на поршета

    5 13 Отговор
    Така се прави бизнес! Ние пък може да изкараме някой лев като натоварим нашите червени кратуни и ги пратим в С. Корея за да може онзи бузестия да ги ползва за жив щит!
  • 18 кроко

    5 17 Отговор

    До коментар #13 от "пущиняк":

    Ще те клатят теб, оти си с меки китки и все се надяваш Путя и руснаците да дойдат и да ти прикрият задника, че да не те изклатят.
  • 19 кроко

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    Веднага, ти сссъсльо и пущиняка с овчата глава се откликнахте на "руски подлоги" и без да искате си признахте че сте такива ! Ако не бяхте руски подлоги щяхте да премълчите, но не би, съдбата ви е такава, продажна !
  • 20 Ганю

    20 1 Отговор
    Мексико ще плати стената, Ю. Корея ще плати ПРО-то, абе бизнес братко. Оттук излиза, че някой ако реши да нападне България, ще тряаа цакаме яко на НАТО- КЕШ!
  • 21 шруум гъбков

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    те краварите , че са измекяри е ясно, но за да гръмне едно ядрено оръжие е нужно пренареждане на горивото в него, за да се постигне т.н. надкритична маса, което няма как да стане ако бойната глава бъде ударена от друга ракета, дори да се стигне до някаква експлозия то тя ще протича с много ниска скорост и ниска интензивност, нямаща нищо общо с проектната мощност... все пак остава бонуса от обогатеният уран ръсещ се от небето...
  • 22 Киро

    3 8 Отговор
    ...съобщи Ал Джазира.

    Това е толкова достоверен източник, колкото и Брадва.бг или Буднаера.

    Дали южнокорейците се дървят на американците, а?!?

    Фейк нюз от арабелска медия.
  • 23 Гост

    5 12 Отговор
    Който какво и да си говори, ако не бяха САЩ по време на корейската война, сега цяла Корея да е като северната част. Жалко, че се отказаха от Виетнам, сега можеше да е богата страна, а не шивачките на света за долар на ден. А най-жалкото е, че се отказаха от Източна Европа, сега можеше да сме поне на дереджето на Португалия или Гърция, а не подкупни номенклатурчици да се развяват във ВСС, паламента, ДАНС и т.н.
  • 24 гостуващ

    13 2 Отговор
    Че щатите са рекетьори е описано още 1930 г. от националния им герой Смедли Бътлър: "Изкарах 33 г. и 4 мес. Активна военна служба, като член на най- ловките войски на страната, Морския пехотен корпус. Преминах през всички звания от младши лейтенант до генерал-майор. През повечето време бях бияч от висока класа за големия бизнес, уолстрийт и банкерите, накратко бях ганкстер на капитализма. Както всички от военната професия, не разсъждавах върху случилото се, докато не приключих служба. Помогнах да направим Мексико, особено Тампико, безопасно за американските петролни интереси. Помогнах да направим Хаити и Куба добри места за събиране на приходи от „нешънъл сити банк“. Помогнах с изстискването на няколко централноамерикански републики в полза на уолстрийт. Рекетьорският списък е дълъг. Помогнах за очистването на Никарагуа за международната банкерска къща „ браун брадърс“ през 1909-12 г. Подпомогнах американските захарни интереси в Доминиканската република. В китай съблюдавах необезпокояваното навлизане на „стандарт оил“. През тези години бях страхотен рекетьор. Гледайки назад, можех да дам няколко напътствия на Ал Капоне. Най-доброто му постижение е да рекетира три квартала. Аз действах на три континента".
  • 25 гостуващ

    10 2 Отговор
    Горния текст го извадих от субтитрите на филма на Оливър Стоун “Премълчаваната история на сащ“
    На http ://www.dokumentalni.com/?p=2967, под трейлъра има второ поле с видео, което представлява “въведение 1“ към филма там от около 20:20мин. нататък са кадрите с него (има бълг. субтитри)
    Кудкудякащите за хибридната война на руснаците могат да се „насладят“ на автентични кадри от обръщението на генерала към нацията ( цитирано по-горе) и неговия глас, който изрежда горните факти.
  • 26 гостуващ

    10 1 Отговор
    Това обръщение е неговия неочакван „звучен шамар“ към тайната тогава „Американска Либерална Лига“, в която членуват акули като DuPont, JP Morgan, US Steel, General Motors, Standard Oil, Colgate, Heinz Foods, Chase National Bank и Goodyear. Педставител на лигата се опитва да вербува генерала да оглави бунт, който да доведе до фашистки преврат в щатите. Искали са да използват него и преданата му армия от ветерани, за пъклените си цели. Предлагали са сериозна финансова подкрепа, перфектно въоръжаване и той да бъде „лицето“ им като национален герой- да стане секретар на новото правителство. В щатите също има нормални хора, които разбират какво става, ама са стиснати за гушата от собствената си върхушка чрез пълзящ законов фашизъм.
  • 27 гостуващ

    19 2 Отговор
    А нашите елитни ганьовци и припяващите им по форумите мажоретки-тролчета за четвърти пореден път са се ориентирали към грешния господар и ни водят към четвърта национална катастрофа.
Новини по държави: