Отидете към основна версия

13 887 32

САЩ отговориха на Пхенян! Изстреляха свои ракети

  • сащ-
  • ракети-
  • изстрелване-
  • отговор-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • напрежение

Американците и Южна Корея демонстрират сила

Снимка: БТА/ AP

Съединените американски щати и техните съюзници от Южна Корея отговориха на Северна Корея, която изстреля балистична ракета, съобщи Washington Post.

Американците и южнокорейците изстреляха свои ракети в териториалните води на Южна Корея в отговор на „дестабилизиращите и незаконни действия на Северна Корея“, обявиха от Тихоокеанското командване на американските въоръжени сили.

Вашингтон и Сеул обявиха, че продължават да бъдат ангажирани със запазване на мира в региона. САЩ посочиха, че са в готовност да отговорят на провокациите на Пхенян и да защитят своите съюзници.

„Имаме готовност да защитим себе си и нашите съюзници от нарастващата заплаха, използвайки пълния набор от възможности, с които разполагаме“, заяви говорителката на Пентагона Дана Уайт.

По-рано държавният секретар Рекс Тилърсън също осъди изпитанието на Северна Корея. Той нарече изстрелването на ракетата „нова ескалация на заплахата“ и предупреди, че Вашингтон никога няма да приеме Северна Корея, въоръжена с ядрени оръжия.

Пхенян обяви, че успешно е тествал междуконтинентална балистична ракета. Напрежението на Корейския полуостров за пореден път достигна високи нива.

Севернокорейската ракета падна в Японско море, след като прелетя 933 километра. Това бе поредният опит на Пхенян, който предизвика остри реакции от световни лидери. Американският президент Доналд Тръмп призова Китай да усмири своите съседи. Китай е най-близкият съюзник на Северна Корея.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: