Last news in Fakti

5 Юли, 2017 21:15 9 313 19

Нова Корейска война?

  • кндр-
  • северна корея-
  • корейски полуостров-
  • пхенян-
  • ким чен-ун-
  • сащ-
  • китай-
  • русия
Нова Корейска война? - 1
Снимка: БТА/АР

Режимът на Ким си осигури недосегаемост. САЩ и сами са виновни за това. Дали Тръмп няма да изгуби търпение и да бомбардира севернокорейските ракетни заводи? Това би запалило нова Корейска война.

През януари американският президент Доналд Тръмп смяташе, че е изключено Северна Корея някой ден да се сдобие с междуконтинентална ракета. Но само половин година по-късно това вече е факт. Изстреляната балистична ракета явно може да прелети на разстояние до 8000 километра и да пренася ядрени бойни глави. Така Северна Корея влезе в крайно ограничения кръг от държави, които са в състояние да достигнат САЩ с ядрени ракети.

В действителност новото оръжие едва ли може да представлява сериозна военна заплаха. Зареждането му с течно гориво отнема много време, а ракетата лети толкова бавно, че противниковата отбрана може лесно да я свали. Съмнителни са също надеждността и точността на ракетата. За да се направят съответните подобрения, ще е нужно със сигурност още много време.

Режимът на Ким - на практика недосегаем

Само че за севернокорейския лидер Ким Чен-ун е важно главно сплашващото въздействие на ракетите с широк обсег на действие. Неговият режим сега стана на практика недосегаем, защото притежава способността за ядрени противоудари с непредвидими последици за САЩ. Така Ким най-после ще може да разговаря на равна нога със заклетия си враг САЩ, за да постигне политическите си цели – подписването на мирен договор и прекратяването на санкциите на ООН. Колкото и парадоксално да звучи, пробивът в ракетната технология сега ще внесе раздвижване в международен план.

Досега ракетното въоръжение на Северна Корея беше заплаха само за съседните Южна Корея и Япония. САЩ поддържаха ядрен чадър над съюзниците си, но наблюдаваха до голяма степен безучастно напреженията в региона. На севернокорейските провокации Вашингтон реагираше инстинктивно и стереотипно. Това време обаче вече отмина, тъй като САЩ започват реално да усещат, че са застрашени и самите те.

Повече натиск върху Китай

В момента спиралата като че ли се върти по познатия модел. САЩ отново искат да затегнат санкциите и на срещата на върха на Г-20 в Хамбург ще искат от Китай и от други страни повече подкрепа за мерките им срещу Северна Корея. Като се има предвид двойната игра на Пекин в региона, Вашингтон би могъл да упражни по-голям пряк натиск върху Китай.

Но туитовете на Тръмп показват, че той най-вероятно няма да има търпението да изчака ефекта от тази своя изолационистка стратегия. Реформаторските му планове в САЩ буксуват, затова и му трябват бързи успехи във външната политика. Една от възможностите е с въздушни удари да бъдат разрушени ракетните фабрики в Северна Корея. Само че в такъв случай САЩ рискуват да провокират неконтролируема ескалация, например ответен удар по милионния град Сеул. Япония и Южна Корея трябва ясно да покажат на Тръмп, че тази стратегия е прекалено рискована.

Мораториумът е за предпочитане

В сравнение с военните удари, които могат да имат непредвидими последици, руско-китайското предложение за мораториум е значително по-привлекателно. Замразяването на ядрените и ракетни опити от страна на Северна Корея и на военните маневри от страна на САЩ и Южна Корея би намалило напрежението и забавило скоростта на севернокорейското техническо развитие в оръжейната сфера. Мораториумът би позволил на страните в конфликта да седнат на масата за преговори.

Само че часовникът вече не може да се върне назад. Северна Корея никога няма да се откаже от статута на ядрена сила. За това САЩ са си виновни сами, тъй като твърде дълго изчакваха. Но разговорите биха могли да се съсредоточат върху замразяването на ядреното и ракетно въоръжение на Северна Корея. В замяна на това международните санкции биха могли да бъдат разхлабени, а Северна Корея би могла да получи кредити за развитие от Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции, която беше създадена по инициатива на Китай. Този път на конструктивна деескалация безспорно е за предпочитане пред една втора корейска война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    43 18 Отговор
    САЩ са си били виновни за дето изчаквали толкова дълго С.Корея - сега било вече късно. Чакайте бе! С.Корея да не е боксова круша! Хайде нападнете ги! Да видим как ще хвърчат Самсунги и LG - та. Казвал съм го много пъти - свалят се санкциите,помага им се финансово, икономически и политически и се приемат подобаващо от целия свят.Тогава Ким Чен може да замрази ядрената си програма. Друг начин няма.
  • 2 А БЕ ЗАЩО НА САЩ СВЕТА МУ Е КРИВ

    48 14 Отговор
    ЗАЩО САМО САЩ ИМА ВРАГОВЕ?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Барчо

    31 10 Отговор
    И се радвам и не се радвам за ситуацията в Северна Корея. Те са изкопаеми, които не искат да се съобразяват със света. Живеят в някакъв паралелен свят. Болшинството. Нещо като в приказка. Ако са толкова зле, колкото ни ги представят, до сега да е имало революция.
  • 4 onq s konq

    19 22 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ ЗАЩО НА САЩ СВЕТА МУ Е КРИВ":

    Прегледай сводката на атентатите в Русия през последните 10-15 години и ще се убедиш че РУСИЯ ИЗОБЩО НЯМА ВРАГОВЕ.Ама НИТО ЕДИН!
  • 5 Ощърбий

    14 17 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ ЗАЩО НА САЩ СВЕТА МУ Е КРИВ":

    Защото е нормално неудачниците да завиждат и все успелите да са им криви.
    Съдба.
  • 6 Иван

    39 5 Отговор
    САЩ са мишоци , могат само беззащитни държави да нападат . А там където не могат да пробият с напечатани зелени хартийки национални предатели като нашите , нищо не могат да направят . Не им стиска да посегнат на Северна Корея щото ще има последствия .

    Коментиран от #10

  • 7 Барчо

    32 6 Отговор
    Момчета и Момичета!
    Северна Корея още дълго ще се подиграва на великия САЩ. Там няма умерен политик като Путин. Щом се почустват нападнати, ще отговорят. И от това ги е страх великите американци. Там няма: Абе има няква химическа атака над народа ти! Сега щъ опъна." Кой си те бе? Американски шибаняк? Колкото и да и е ебано на американците, корейците напредват много бързо. Вече връткат ракети с далечен обсег. Можели да ги свалат! Убаво. Ами ако са 30 000. Как че стане? Не днес. У други ден. СТРАХ ГИ Е АМЕРИКАНЦИТЕ. ИНАЧЕ ДО СЕГА ДА СА ГИ ГЪТНАЛИ!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 pff

    15 21 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    Гледам коментари и падам... Вие наистина ли сте толкова наивни??? Който има кешовица той решава какво ще става. Северна Корея е бедна страна която няма и 1/1000 от това което има абсолютно същия народ малко по на юг. Факт! Как един режим може да прецака цял един народ. Ако северна Корея бе под режима на южна сега икономически щяха да се сравняват с икономическите сили не със Бруней... Всичко днес се върти около САЩ колкото и да не ви харесва. Въпрос. Ако България се управлява под съшия режим както Германия какво ще се получи? Ако съдебната система работи ако парите от данъци се разпределят правилно? Платил съм 150к лв данъци за миналата година и съм нахрани една камара мангути + няколко фирми с обществени поръчки който самодоволно се хвалят колко много работа имали, а сами знаете как си намират работа.. Спрете чалгата и възпитайте децата си да се стараят и да се трудят и ще се оправи всичко за 10г!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Барчо

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "pff":

    Требва с тоя коментар да си смениш ника от pff на pif. Режима в Северна Корея не е "ако" а е тоя който е сега. Това е желязна машина, която е мултиплицирала единомислещ човек в цял народ. Там няма "лабаво", ако ме разбираш. Там има Северна Корея и останалия свят, който е нашественик и пречи на щастливото бъдеще. Те искат да си живеят в техния свят, както аборигените в Австралия. Само че аборигените са безпомощни и са на изчезване.
    Не завиждам на корейците от севера, но не се радвам и на българската съдба на българите в България. Ти радваш ли се? Смяташ ли че българите се чувстват в България като в МАЙКА БЪЛГАРИЯ? Освен, че българите можем да плямпаме врели некипели по нета и по улиците, и кръчмите, може ли да ми кажеш какво сме повече от северно корейците? Първо обаче проучи и после пиши!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Барчо

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Иване! САЩ е вече история. Избиха местното индианско население, за да завладеят континента. Народ, който живее на костите на друг народ е обречен. Никой не го бръсне за слива, защото е убиец. Това се доказва и във времето. Такива са. Прочетен вестник. Даже и доларовите хартийки няма да и помогнат.
  • 11 pff

    4 22 Отговор

    До коментар #9 от "Барчо":

    Да ти призная България е най-добрата държава да живееш. Имам три мерцедеса амг 700+ кс ... Мисля, че имам добра преценка за бизнес и интереси и мога да дам съвет, че нищо не е както изглежда. Трябва много талант и труд. Всичко друго е вятър работа (от богат опит говоря) Продавам моите продукти (Български) в над 100 страни и съм изградил име на продукт от световна класа. Когато стигнете това ниво можете да ми оборите мнението. До тогава сте просто заблудени драскачи които ще продължат да си пишете по форумите.. Не бъдете наивни както ви казах в предния пост!!! Всеки тук си мисли, че разбира от всичко а истината е, че сте много далеч от реалността...

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 12 pff

    6 17 Отговор
    Пример. Направете продукт и го продайте с добра печалба в Русия и северна Корея!! Тогава ми говорете... EU и USA е пазара..
  • 13 Геро

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "pff":

    " Имам три мерцедеса амг 700+ кс ..." Маи и температура имаш спри да бълнуваш и се огледай.
  • 14 Джон Смит

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "pff":

    Може и да си така добре, НО само ако си вързан с политическата върхушка! Ако искаш да произвеждаш и да развиваш някаква дейност в България, и нямаш "чадър" от "кукловоди". Загиваш финансово.В С. Корея живота може и да е ужасен, според наши разбирания, НО имат топки, а не си дават г.за!
  • 15 мунчо

    25 2 Отговор
    е,стига вече бе!
    какво х.я ми търсят краварите там?!
    и каква заплаха са жълтите?!
    колко бази имат в чужди държави,
    колко нахлувания имат в чужди територии и
    колко чужди правителства са свалили!
    значи евреите може да имат незаконна атомна
    бомба,а другите не,защото ционките са мноооого
    "миролюбиви" и човеколюбиви!
    стига с това лизане на задници г-да "журналисти"
    или ако ги лижете то поне лижете там,където трябва!
  • 16 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 4 Отговор
    Ким трябва да изпрати ракетите по сащ без никакви преговори и условия защото тръгнат ли преговори това значи че е паднал в капана на саш...тотална ликвидация на саш и нов световен ред
  • 17 СТЕНЛИ

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "pff":

    Не всичко е пари и бизнес,ако чисто човешкото от нас е изчезнало,то ние сме просто едни жалки животни алчни за хартийки.С какво си полезен на обществото и на колко си подал ръка??? С успешния бизнес и данъците от него и от мерцедесите АМГ 700 + ти си просто един участник в системата на по-горно или по-долно стъпало във финансовата йерархия.И като стана въпрос за стъпала се сещам за "Приказка за стълбата" на Смирнески,колко истина в 20 реда...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "СТЕНЛИ":

    На никои не подавам ръка и на никои не помагам човешко в мен е само тялото ми и нищо друго СЪЩО ТАКА НЕ ЖЕЛАЯ И НА МЕН ДА МИ СЕ ПОМАГА
  • 19 Кики

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "СТЕНЛИ":

    Много точно си го написал. Само забрави да му кажеш, че накрая всички ще се сдобием с мерцедеси АМГ700 +
Новини по държави: