Last news in Fakti

6 Юли, 2017 08:47 2 045 3

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • северна корея-
  • оон-
  • китай-
  • русия-
  • сащ-
  • резолюция-
  • кндр-
  • ким чен-ун

САЩ внасят в Съвета за сигурност проекторезолюция с нови санкции срещу Северна Корея, Русия и Китай са против

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ ще внесат през идните дни в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с нови санкции срещу Северна Корея в отговор на извършения във вторник от затворената комунистическа страна ракетен опит, предадоха световните агенции.

Изстрелването от Северна Корея на междуконтинентална балистична ракета е явна и недвусмислена военна ескалация", каза вчера на извънредно заседание на Съвета за сигурност, посветено на темата, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Тя предупреди, че САЩ ще предприемат всички подходящи мерки, за да спрат севернокорейската ядрена и ракетна програма, като дори ще използват сила, ако се наложи. САЩ все пак предпочитат глобални дипломатически действия, подчерта Хейли.

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

Американският постоянен представител в ООН се обяви по-конкретно за ограничаване на доставките на петрол за севернокорейските въоръжени сили, за засилване на въздушните и морските ограничения и за търсене на отговорност от представители на режима в Пхенян.

Ескалацията с изстрелването на налага засилване на икономическия и дипломатическия отговор", подчерта Хейли. Тя предупреди, че "времето притиска" и "трябва да се действа".

Франция и Великобритания също подкрепиха засилването на санкциите срещу режима в Пхенян, който редовно извършва ракетни опити в нарушение на резолюции на съвета.

Русия и Китай също осъдиха ракетния опит на Северна Корея, но се обявиха против използването на военна сила срещу тази страна, както и срещу разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея.

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

Санкциите няма да решат севернокорейския въпрос, каза руският заместник-постоянен представител в ООН Владимир Сафронков, цитиран от Reuters. Сафронков призова за изключване на възможността за предприемане на военни мерки за решаване на проблемите на Корейския полуостров. Опитите за икономическо задушаване на КНДР са неприемливи, допълни той и призова за диалог и консултации с тази страна.

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изстрелването на ракетата от Северна Корея е "крещящо нарушение" на резолюции на ООН и "неприемливо", заяви китайският постоянен представител в световната организация. Той призова всички страни към сдържаност, избягване на провокации и водене на диалог без условия.

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

ООН е приела общо шест пакета със санкции срещу Северна Корея, откакто тя извърши първия си ядрен опит през 2006 г. Два от тях бяха гласувани миналата година с цел засилване на натиска върху затворената комунистическа държава и пресичане на нейните източници на валута, която отива за финансиране на забранената й ядрена и ракетна програма.

Тези санкции намалиха значително приходите на Северна Корея от въглища, важно перо в нейния бюджет, и засилиха контрола върху износа и вноса в страната като цяло.

Не е ясно кога новата проекторезолюция ще бъде внесена в Съвета за сигурност на ООН и гласувана, нито дали Русия и Китай ще й наложат вето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    15 5 Отговор
    Със С.Корея трябва да се започне разговор които да е равноправен и да е без заповеднически тон-както прави САЩ. Иначе оня жълтият лудак ще направи няколко ядрени букета които ще гушне цял свят. Та тогава ще видят дали има смисъл от санкции и перчене...
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 1 Отговор
    Ким да праща ракетите по сградата на оон англосаксонците саш и марионетките им
  • 3

    3 0 Отговор
    Прасчо не се дава на янките като горби.