Отидете към основна версия

3 222 29

Берлин: САЩ използват санкциите срещу Русия в свой интерес

  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • германия-
  • северен поток-
  • ангела меркел-
  • доналд тръмп
Снимки: БТА/АР

Германия предупреди, че би било неприемливо САЩ да използват евентуални санкции срещу Русия като инструмент за прокарване на своите икономически интереси и призова за тясна координация на санкционната политика между ЕС и Вашингтон, предаде Reuters.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза в Берлин, че ФРГ иска да работи със САЩ по въпроса за евентуалните санкции, но "не може да се съгласи" с практиката да се провежда "индустриална политика" под прикритието на санкции.

Той говори по повод гласуването от американските законодатели за налагането на допълнителни санкции срещу Северна Корея и Русия, която е обект на обвинения за намеса в американските президентски избори през 2016 г. в полза на кандидатурата за президент на Доналд Тръмп.

На брифинга Шефер, цитиран от ТАСС, отбеляза, че ЕС е успял да убеди САЩ за внасяне на редица важни промени в законопроекта за санкции срещу Русия, но въпреки това безпокойството на Берлин остава.

Законопроектът предстои да бъде утвърден и в Сената, след което ще отиде за подпис при президента. "Още е рано да се каже, че всичко ще бъде утвърдено в сегашния му вид", каза говорителят.

Американският законопроект, утвърден вчера от Камарата на представителите, съдържа ограничителните мерки срещу Русия, приети от предишната администрация в Белия дом начело с президента Барак Обама на основание на негови изпълнителни заповеди.

Европейците са обезпокоени от споменаването в законопроекта на проекта "Северен поток 2". Документът изисква от правителството на САЩ "да продължи да противодейства на на газопровода "Северен поток 2", като се твърди, че той има "вредно въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, върху развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и върху енергийните реформи в Украйна".

В законопроекта, цитиран от ТАСС, се казва още, че "правителството на САЩ трябва да направи свой приоритет експорта на американски енергоресурси" в Европа, "за да се създават работни места" в собствената икономика".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: