Отидете към основна версия

1 314 1

Обама обяви края на войната в Ирак

  • барак обама-
  • ирак-
  • война

Като ваш главнокомандващ, от името на тази велика нация, съм горд най-накрая да ви кажа „Добре дошли у дома, добре дошли!"

С тези думи президентът Обама приветства поредните военни, които се завръщат с полет от Багдад.

Президентът и първата дама Мишел Обама пристигнаха във Форт Браг в Северна Каролина, за да почетат военнослужещите, които са се сражавали и са загинали в Ирак.

Той приветства изключителния успех, постигнат в арабската държава.

Американският президент напомни и за тежката цена на войната. Той посочи, че Америка трябва да се поучи от уроците от конфликта, който създаде дълбоко разделение в САЩ и в глобалната политика.

„По-трудно е да се сложи край на една война, отколкото да се започне. Всичко, което са направили американските войници в Ирак – сраженията, загиналите, изграждането, тренировките, партньорството – всичко това ни доведе до този момент на успех”, каза Барак Обама.

Американският президент подчерта, че САЩ оставят зад себе си суверен, стабилен и уверен в силите си Ирак с правителство, избрано от собствения му народ.

„Ние изграждаме ново партньорство между нашите страни. Слагаме край на войната не с финална битка, а с последен поход към дома. Това е изключителен успех, за който бяха нужни близо девет години”, припомни Обама.

Пълното изтегляне на американския контингент от Ирак трябва да стане факт до края на 2011 г. Над 4 500 войници намериха смъртта по време на бойните действия, а военните разходи на САЩ за войната в Ирак надхвърлят 700 млрд. долара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ирак ли ще взриви Близкия изток?

    Ирак е на път на взриви крехкото равновесие на силите в Близкия изток. Дни след изтеглянето и на последния американски войник от страната, Багдад е ...
    20.12.2011
    2 114
    1
  • Сбогом, Ирак!

    Американците си заминаха от Ирак - девет години след началото на войната. Ирак все още е далеч от истинския мир, но за САЩ войната е приключила. С ...
    18.12.2011
    2 139
    3
  • В Ирак вече няма американски военни

    Последният конвой американски войници се изтегли от Ирак. Така се сложи край на 9-годишната война в страната, коствала живота на 4500 американски в ...
    18.12.2011
    2 252
    2