Last news in Fakti

18 Декември, 2011 11:20 2 242 2

В Ирак вече няма американски военни

  • сащ-
  • ирак-
  • война

Последният войник си замина

В Ирак вече няма американски военни - 1
Последната американска рота в Ирак. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последният конвой американски войници се изтегли от Ирак. Така се сложи край на 9-годишната война в страната, коствала живота на 4500 американски военни и десетки хиляди иракчани. Днес, когато последната група премина на територията на Кувейт, страната е раздирана от политическа нестабилност, пише Ройтерс.

Войната започва през март 2003 година, когато САЩ нанася въздушни удари по Багдад, за да свали от власт тогавашния диктатор Саддам Хюсеин. На финала й виждаме крехка демокрация, активни бунтовници и религиозно напрежение, които могат да оспорят мястото на Ирак в Арабския регион.

През това време 170 000 американски военни са минали през Ирак, разполагайки се в 500 бази.

За президента Обама изтеглянето на военните от Ирак бе ключово предизборно обещание. Войната той наследи от предшественика си Джордж Буш, но тя опетни реномето на САЩ.

Чувствата на иракчаните са смесени. Заминаването на американците носи чувство на независимост, но пък се подхранват страховете от засилване на екстремизма и религиозен конфликт – между шиити, сунити, кюрди.

Властите твърдят, че могат да се справят с насилието, но са доста слаби в области като въздушна защита и разузнаване.

Все пак, най-важното на хората се оказва не сигурността, а работата и достъпът до енергия. Ирак осигурява няколко часа електричество на населението, въпреки че е един от големите производители на петрол.

Още през октомври Обама обеща американските военни да са си у дома до края на годината. Техните ръководители са платили 100 000 месечно на племенните вождове, за да няма нападенията над конвоите, докато се придвижват към граничите на Ирак.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ML 320 CDI

    0 0 Отговор
    БА..И ВОЙНАТА 9 ГОДИНИ.КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ТРИЛИОНА СА ИЗХАРЧЕНИ ЗА ТОВА ВРЕМЕ.КОЛКО КОРШУМА СА ИЗХЪБЕНИ
  • 2 ники

    0 0 Отговор
    А какво стана с нашите.ние май сме по балами аааа