Last news in Fakti

20 Декември, 2011 09:50 2 100 1

Ирак ли ще взриви Близкия изток?

  • ирак-
  • тарик ал хашими-
  • сунити-
  • шиити
Ирак ли ще взриви Близкия изток? - 1
Ябълката на раздора се превърна вицепрезидента-сунит Тарик ал Хашими. Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ирак е на път на взриви крехкото равновесие на силите в Близкия изток. Дни след изтеглянето и на последния американски войник от страната, Багдад е разтърсван от политически страсти между шиитското мнозинство и сунитското малцинство.

Отстрани седят и с интерес наблюдават противоборството живеещите в Северен Ирак кюрди, които очакват своя час да поставят своите искания.

Контролираното от мнозинството правителство на премиера Нури ал Малики издаде заповед за арест срещу вицепрезидента Тарик ал Хашими заради предполагаемото му участие в убийството на представители на властите.

Това предаде ДПА, като се позова на телевизия Ал Иракия.

По-рано иракският Върховен съд беше наложил забрана за пътуване на вицепрезидента и на няколко души от охраната му.

Малики в неделя обвини членове от силите за сигурност на Хашими, сунит, че са замесени в бомбения атентат на 28 ноември пред сградата на парламента. Премиерът заяви, че нападението е било насочено срещу него.

Заповедта за арест беше издадена в момент, когато блокът на бившия премиер на Ирак Ияд Алауи Иракия обяви, че ще бойкотира работата на кабинета в знак на протест срещу диктатурата на премиера Нури ал Малики, разкрива АФП.

Пред телевизия Ал Арабия правителствени представители казаха, че има достатъчно доказателства, свързващи вицепрезидента с нападението.

Трима членове на екипа по сигурността на Хашими бяха задържани по подозрения за участието им в терористични операции.

Експерти по сигурността в Близкия изток наблюдават развитието на кризата в Багдад. Тя може да има непредвидими последици за бъдещето на страната, ако контролиращите северни петролни полета кюрди надигнат глас за автономия и по-голямо влияние при разпределянето на петродоларите.

Властта в Багдад трудно би се справила без политическо съгласие на фона неразрешени проблеми със сигурността на комуналните доставки на ток и вода.

През последните месеци инфлацията в Ирак се превръща в сериозно предизвикателство на фона на растящата безработица и липсата на стратегически инвестиции извън добива на петрол, припомня Блумбърг.

Катаклизъм в Ирак, от който е заинтересован и съседът му Иран, ще има непредвидими последици за статуквото в Близкия изток, смятат анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    1 0 Отговор
    Ами американците се изср....ха и си заминават. То нали същото направиха и с Югославия.