Last news in Fakti

14 Декември, 2011 22:04 1 307 1

Обама обяви края на войната в Ирак

  • барак обама-
  • ирак-
  • война

Като ваш главнокомандващ, от името на тази велика нация, съм горд най-накрая да ви кажа „Добре дошли у дома, добре дошли!"

С тези думи президентът Обама приветства поредните военни, които се завръщат с полет от Багдад.

Президентът и първата дама Мишел Обама пристигнаха във Форт Браг в Северна Каролина, за да почетат военнослужещите, които са се сражавали и са загинали в Ирак.

Той приветства изключителния успех, постигнат в арабската държава.

Американският президент напомни и за тежката цена на войната. Той посочи, че Америка трябва да се поучи от уроците от конфликта, който създаде дълбоко разделение в САЩ и в глобалната политика.

„По-трудно е да се сложи край на една война, отколкото да се започне. Всичко, което са направили американските войници в Ирак – сраженията, загиналите, изграждането, тренировките, партньорството – всичко това ни доведе до този момент на успех”, каза Барак Обама.

Американският президент подчерта, че САЩ оставят зад себе си суверен, стабилен и уверен в силите си Ирак с правителство, избрано от собствения му народ.

„Ние изграждаме ново партньорство между нашите страни. Слагаме край на войната не с финална битка, а с последен поход към дома. Това е изключителен успех, за който бяха нужни близо девет години”, припомни Обама.

Пълното изтегляне на американския контингент от Ирак трябва да стане факт до края на 2011 г. Над 4 500 войници намериха смъртта по време на бойните действия, а военните разходи на САЩ за войната в Ирак надхвърлят 700 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАЦИФИСТ

    1 0 Отговор
    ДА ОБАЧЕ КРИЗАТА Е ПО ТЕЖКА И ОТ ВОЙНАТА И ТАМ ЩЕ ОТИДАТ МНОГО ПЪТИ ПО 700 МИЛИАРДА !!! ТАКА ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ ТРЯБВА НАЙ-НАКРАЯ ДА ИЗТРЕЗНЕЯТ И ДА СПРАТ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ С ТЕЗИ ПРОКЛЕТИ КОНФЛИКТИ !