Last news in Fakti

18 Декември, 2011 17:48 2 135 3

Сбогом, Ирак!

  • сащ-
  • ирак-
  • война
Сбогом, Ирак! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американците си заминаха от Ирак - девет години след началото на войната. Ирак все още е далеч от истинския мир, но за САЩ войната е приключила. С последния конвой си тръгнаха и последните 500 души, предаде Си Ен ЕН.

Телевизия Си Ен Ен предаде събитието на живо: последният конвой на американската армия премина границата в посока Кувейт. Говорител на американската армия потвърди пред телевизията, че с това изтеглянето на американските части от Ирак приключва. Последните 500 войници, напуснали Ирак, бяха стационирани близо до Насирия на около 300 километра южно от Багдад. Преди окончателното си заминаване за Съединените щати войниците ще бъдат временно настанени във военно-полевия лагер Вирджиния в Кувейт.

Скъпата иракска война

Войната в Ирак започва през март 2003 година с въздушни нападения срещу Багдад и други градове. По-късно в страната навлизат войските на международната коалиция под командването на САЩ, които успяват да свалят диктатора Садам Хюсеин.

По данни на американското правителство във войната са участвали над милион и половина американски войници. Загиналите са 4 500, ранените - над 30 000. Войната струва на американските данъкоплатци над 700 милиарда долара.

Обама изпълни обещанието си

Миналата сряда американският президент обяви символичния край на войната и благодари на американските войници за изпълнението на тяхната мисия. В речта си във военната база Форт Браг в щата Южна Каролина Обама определи войната в Ирак като "исторически момент за Америка и за американската армия". И в срок изпълни обещанието си, дадено през октомври - че всички ще се изнесат до края на годината.

Междувременно във Вашингтон се проведоха разговори на американския президент с иракския премиер Нури ал Малики, посветени на новите взаимоотношения между двете страни след края на войната. Двамата политици обявиха началото на нова ера в партньорството и сътрудничеството. Според Нури ал Малики изтеглянето на американските войски е знак за успех - поставените цели са постигнати и в страната е установен демократичен процес. Всъщност страната е по-скоро в политическа криза, след като светският блок "Иракия" на бившия премиер Ияд Алауи обяви, че от събота спира да участва в работата на парламента. Блокът, който е втори по големина в парламента, обвини премиера Нури ал Малики, че "упражнява еднолично властта".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    0 0 Отговор
    Ай ся да видите ко шъ стани пак.Криха автоматите под масата и сега американците като си заминаха-ще ги изкарат,излъскат и -пак-сначалье.Тия американци толко ли се не научиха от горчивия руски опит че някои места на тая планета..просто нямат оправяне..
  • 2 ники

    0 0 Отговор
    каде ли ще ударим пак???
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Трябва да знаете , че сега ще ударят в Северна Корея - помнете ми думите !