Отидете към основна версия

3 779 13

Сепаратист номер едно избяга в Брюксел

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • брюксел-
  • независимост-
  • испания-
  • шарл мишел

Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон е в белгийската столица заедно с други бивши членове на кабинета

Снимки: БТА/АР

Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон е в Брюксел заедно с други бивши членове на кабинета, съобщи Reuters.

Пучдемон побърза да напусне Каталуния, след като Мадрид го уволни от поста му и отряза автономията на областта. По-рано през деня стана ясно, че испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса е поискал да бъдат повдигнати обвинения срещу каталунски лидери, включително на Пучдемон и членове на неговия кабинет.

Междувременно стана ясно, че белгийското правителство няма единна позиция по въпроса за предоставянето на политическо убежище на отстранения Пучдемон, съобщиха местни медии.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен заяви вчера, че Пучдемон може да подаде молба за убежище до Белгия. Франкен уточни, че решението по молбата ще бъде взето от белгийски съд и ако има положително становище, Пучдемон ще бъде защитен от екстрадиция.

Държавният секретар изрази съмнение, че в Испания Пучдемон ще бъде съден справедливо.

По-късно белгийският премиер Шарл Мишел призова Франкен "да не налива масло в огъня" и настоя за диалог между Мадрид и Барселона. Вицепремиерът Александер де Кро заяви, че коментарите на Франкен не обвързват правителството. Медиите цитират и позиция на водещата испанска Народна партия, според която изявленията на белгийския държавен секретар са неприемливи.

По-рано този месец Министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на премиера Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума в Каталуния.

Белгийското правителство беше предупредено за възможността "двустранните отношения сериозно да пострадат".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: