Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 14:55 1 515 3

Пучдемон в паника, остава в Белгия

  • пол бекерт-
  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • белгия-
  • испания-
  • независимост

Сепаратисткият лидер засега няма намерение да се връща в Испания, съобщи неговият белгийски адвокат

Пучдемон в паника, остава в Белгия - 1
Снимки: БТА/АР

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне в Испания, за да му бъдат предявени обвинения. Това съобщи неговият адвокат Пол Бекерт. Той не изключи възможността Пучдемон да потърси политическо убежище в Белгия.

Пучдемон пристигна в Брюксел ден след като държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен предположи, че той може да потърси закрила от белгийските власти.

Франкен уточни, че решението за присъждането на такъв статут зависи от съда. Юристи отбелязаха, че в Белгия за последните 10 години няма случай на предоставяне на убежище на гражданин на ЕС.

Правителството се разграничи официално от думите на Франкен, но мандатоносителят Барт де Вевер каза, че не оставя приятелите си в беда, а Пучдемон е такъв и "винаги е добре дошъл".

Бекерт уточнява, че засега Испания не е дала гаранции за сигурността на Пучдемон и съществуват опасения, че той ще бъде задържан, ако се яви в родината. По неговите думи е рано да се приеме, че Мадрид ще осигури честен процес и това ще бъде сред причините, посочени във възможна молба за закрила.

Пучдемон в паника, остава в Белгия

Пучдемон заяви на пресконференция вчера, че не е в Белгия, за да търси убежище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диляна Попов

    11 1 Отговор
    Наблюдаваме действията на белгийските ляво- толерасти с интерес , но без учудване !
  • 2 Хомофоб

    5 1 Отговор
    Много ми е интересно след като вече не работи в Испания от какво преживява в Белгия. Едва ли има бизнеси. Да не е станал шофьор на боклуджийски камион?
  • 3 Хомофоб

    3 1 Отговор
    Много ми е интересно след като вече не работи в Испания от какво преживява в Белгия. Едва ли има бизнеси. Да не е станал шофьор на боклуджийски камион?
Новини по държави: